Разходите от поддържане на ниски лихви прекалено дълго могат да надвишат ползите

Джанет Йелън говори за икономическите уроци от кризата по време на конференция в подразделението на Фед в Бостън

Снимка: Pete Marovich/Bloomberg Снимка: Pete Marovich/Bloomberg

Гуверньорът на Фед Джанет Йелън заяви, че има правдоподобни фактори, че по-силното възстановяване на икономиката може да поправи негативните последици от Голямата депресия, очертавайки аргументът за поддържане на разхлабена парична политика без обаче да оттегля възможността за повишение на лихвените проценти тази година, пише Bloomberg.

„Увеличаването на бизнес продажбите почти сигурно би могло да повиши производствения капацитет на икономиката с насърчаването на допълнителни капиталови разходи“, каза Йелън по време на конференцията в Бостън, посветена на икономическото възстановяване.

Протоколът от заседанието на членовете на Федералната комисия за отворения пазар показа, че Фед е разединен по отношение на решението за вдигане на основния лихвен процент „относително скоро“.

Пазарите оценяват шансовете за повишение на лихвените проценти през декември на близо 2:3 и на 20% следващия месец, когато членовете на FOMC ще се срещнат седмица преди президентските избори в САЩ.

Икономиката на САЩ продължава да се възстановява с бавен темп. Повече от 6 години трудовият пазар се придвижва към дефиницията на Фед за пълна заетост. Инфлацията е под целевото ниво от 2% от 2012 насам, а ръстът на заплатите не се случва толкова бързо, колкото при предходните икономически подеми. По време на конференцията в подразделението на Фед в Бостън икономистите разгледаха причините за незадоволителното икономическо възстановяване. Някои от тях посочиха, че демографските тенденции, които са били вече налице преди рецесията, до голяма степен имат отражение върху настоящата ситуация.

Йелън разгледа перспективата дали икономиката, която е подложена на сериозен натиск, може да се справи с негативните последици от финансовата криза, включително намаляването на разходите за изследвания и участие на работната сила. Това е залогът на FOMC, уточни тя, като обаче обърна внимание на факта, че провеждането на политика на ниски лихви прекалено дълго може да струва повече, отколкото биха били ползите“, довеждайки до повишаване на финансовия риск или инфлацията.

Тя отбеляза, че влиянието на трудовия пазар върху инфлацията през последните години изглежда, че има по-слаб ефект, отколкото обичайно е имал преди финансовата криза.

Последни новини
Още от Начало