Меркел призова за по-тясно сътрудничество в ЕС

ЕС няма да влезе в предварителни преговори с Великобритания преди активирането на член 50 от Лисабонския договор

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Оставащите 27 страни членки трябва да работят в по-тясно сътрудничество помежду си след вота за излизане на Великобритания от ЕС, заяви германският канцлер Ангела Меркел, пише Bloomberg.

„Преди всичко трябва да изчакаме Великобритания да ускори процеса по напускането си на ЕС“, каза Меркел по време на Q&A сесия с младежката организация на Християндемократическия съюз. Това е дълбока рана за Европейския съюз, но на срещата в Братислава присъстваха 27 държави, които се обединиха около решението да работят по-интензивно помежду си, коментира германският лидер.

Тя заяви, че ЕС трябва да работи по-усилено, за да укрепи сигурността и гарантира прилагането на неговите решения, добавяйки, че има известни „дефицити“ при въвеждането на общи политики на равнище ЕС.

Меркел даде индикации, че няма да има предварителни преговори преди активирането на член 50 от Лисабонския договор, който британският премиер Тереза Мей обеща да задейства през първата половина на 2017, за да бъде стартиран 2-годишния период от  процеса по излизането на Великобритания от ЕС.

Миналата седмица германският канцлер заяви, че достъпът на Великобритания до единния европейски пазар ще изисква придържането на Обединеното кралство към правилата за гарантиране на свободното движение в рамките на блока, припомня Bloomberg.

По време на срещата Меркел също защити бежанската политика, казвайки, че германските власти трябва да бъдат по-добри при изчерпването на легалните опции за депортиране на мигранти, които не отговорят на условията за предоставяне на убежище.

Германия и останалите европейски държави ще трябва да повишат разходите за сигурност и отбрана, каза още Меркел, правейки препратка към огромния дял на разходите, които САЩ насочва за финансиране на НАТО.

Последни новини
Още от Начало