DHR: Brexit засили стремежа на автомобилните гиганти към България

Автомобилни гиганти местят развойни центрове в България, Румъния и Унгария

Концептуалния автомобил Kiyora на Mazda Motor Corp., изложен в развойния център на Mazda в Йокохама, Япония. 29.09.2009. Снимка: Toshiyuki Aizawa/Bloomberg Концептуалния автомобил Kiyora на Mazda Motor Corp., изложен в развойния център на Mazda в Йокохама, Япония. 29.09.2009. Снимка: Toshiyuki Aizawa/Bloomberg

Автомобилните производители се ориентират към изместване на своите изследователски центрове в Източна Европа след гласуването за Brexit. По този начин те целят да намалят разходите си и да поддържат неограничения си достъп до европейските пазари, пише Guardian, цитирайки HR компанията DHR International. "Компаниите за набиране на персонал са нащрек за квалифициран персонал и висши мениджърски кадри, които да изместят изследователските и развойните екипи на автомобилни гиганти в България, Румъния и Унгария".

DHR International, компания за подбор на персонал с офиси в 25 държави, заяви, че тенденцията на засилен интерес към Източна Европа, която се наблюдава през последните години, е била ускорена от референдума за Brexit, като производителите на автомобили търсят оптимизиране на щетите, които биха понесли след излизането на Великобритания от ЕС.

По информация на DHR наемането на квалифициран персонал в Източна Европа би занижило разходите на компаниите с 40%. Автомобилните компании са заинтересувани и от възможността висши служители от Обединеното кралство да се преместят в Източна Европа, казват от компанията за кадри.

Автомобилните гиганти търсят висококвалифицирани продуктови и компонентни дизайнери, отговорници за доставките, разработчици на софтуер и бек офис служители в областта на човешките ресурси и финансите, както и общ офис персонал.

DHR International заяви: „Brexit повдига въпроса дали британските центрове за развитие и проучвания ще се сблъскат със затруднения, предизвикани от новите правила за миграция, и ще ги изправят пред невъзможност да привличат възможно най-добрите таланти в световен мащаб“.

Jaguar, Renault и Audi вече отвориха фабрики в Източна Европа, като конкурентите им също са заинтересувани от възможността да се възползват от големия брой квалифицирани кадри в региона, пише Guardian.

България е на второ място, заедно с Германия по процент на висшистите в областта на производствения инженеринг, сочат данни на ЮНЕСКО, цитирани от изданието.

Renault притежава добре установени дизайнерски, инженеринг и тестови центрове в Румъния, в които са инвестирани над € 2.3 млрд (£ 2 млрд). В тях работят повече от 16 000 служители румънци.

Франк Смийкс, управляващ съдружник за Европа в DHR, каза: "Brexit засили стремежа на изток за автомобилните дейности, които са свързани с научна и развойна дейност“.

„За някои индустриални играчи Великобритания сега представлява по-малка ценност в дългосрочен план като база за научна и развойна дейност, след като те могат да се преместят на друго място в Европа, където да намерят по-добро съотношение между експертни познания и цена“.

Последни новини
Още от Начало