Локхарт от Фед: Има основания за сериозна дискусия за повишение на лихвите

Още един глас от централен банкер от Фед насочва пазарите към повишение

Доларови банкноти.Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Доларови банкноти.Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Президентът на клона на Фед в Атланта Денис Локхарт се превърна в поредния централен банкер от Фед, който даде мнение за паричната политика в най-голяма световна икономика – САЩ.

Локхарт каза, че няма да дискутира личното си мнение за това какво е вероятно да направи Фед на срещите си до края на годината – през септември, ноември и декември, тъй като „финансовите пазари изглеждат много чувствителни на забележки в изказванията на централни банкери от Фед в момента“.

Въпреки това в реч, изнесена пред Националната асоциация за бизнес икономика, Локхарт изглежда клонеше повече към повишаване на лихвите на една от следващите срещи на Фед. Той каза, че икономическите данни от последните няколко седмици „дават основание за сериозни дискусии за повишение на лихвите“.

Локхарт не е сред членовете на Комисията по парична политика с право на глас през тази година.

По-рано днес друг централен банкер от Фед – Нийл Кашкари – каза, че американското правителство трябва да обмисли фискални и регулаторни реформи, за да стимулира икономическия растеж, тъй като ниските лихви сами по себе си имат ограничен обхват на въздействие.

„Вероятно ставаме свидетели на комбинация от три фундаментални причини, които забавят икономическия растеж: (1) предизвикателствата от демографски характер, (2) психологическите страхове от кризата и (3) скромни технологични иновации. За нещастие, нито едно от тези предизвикателства няма да се обърне в близко бъдеще“, пише Кашкари в есе, публикувано днес, 12 септември, на уебсайта Medium.  

В края на деня, в 20:30 ч. българско време пазарите очакват с интерес и речта на Лейл Брейнард в Чикаго. След коментарите на Ерик Розенгрен от петък, които сигнализираха подкрепа за по-скорошно повишаване на лихвите, трейдърите ще следят дали Брейнард ще остане в лагера на централните банкери, които призоват за по-предпазлив подход.

От началото на деня към 15:43 българско време доларовият спот индекс на Bloomberg поскъпва с 0,06%:

Източник: Bloomberg Terminal

Последни новини
Още от Начало