Топ 3 най-силни и най-слаби акции в Euro STOXX 50 за 2016

Банките на дъното на класацията

UniCredit Bank, Милано. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg UniCredit Bank, Милано. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

2016 е слаба за европейските фондови борси до момента. Това важи с пълна сила за индекса на сините чипове за еврозоната Euro STOXX 50, който губи 340,34 пункта или 10,42% от стойността си от началото на 2016 към 2 август. Справка с базата данни на Bloomberg показва, че от акциите на общо 50 компании, които са част от индекса, само 15 регистрират поскъпване за периода, докато 35 поевтиняват.  Euro STOXX 50 включва в себе си акциите на 50 от най-големите компании в еврозоната с най-ликвидни ценни книжа.

Най-големите губещи очаквано идват от банковия сектор, който изпитва трудности в Европа от началото на годината най-вече с намаляващи печалби в средата на негативни лихвени проценти. Книжата на италианската UniCredit губят 62,08%, докато германската Deutsche Bank усети поевтиняване на акциите си в размер на 49,41%. Акциите на още една италианска банка допълват топ 3 на най-поевтинелите ценни книжа в индекса Euro STOXX 50. Става въпрос за базираната в Торино Intesa Sanpaolo, която губи 37,69% от началото на 2016. Обемът на лошите кредити в италианската банкова система достига 360 млрд. евро, показват данни на Bloomberg. В същото време резултатите от стрес тестовете на най-големите банки в Европа показаха, че единствено италианската Banca Monte dei Paschi di Siena – третата най-голяма в Италия – ще изгуби целия си собствен капитал при лошия сценарий, допускан от стрес тестовете, проведени от Европейския банков орган.

Таблицата е изготвена с данни от Bloomberg Terminal

Вчера, 1 август, късно вечерта, стана ясно, че  Deutsche Bank и Credit Suisse ще отпаднат от по-широкия индекс на сините чипове STOXX Europe 50 (различен от Euro STOXX 50 б.а.), който обхваща и компании извън еврозоната.

Връщайки се към Euro STOXX 50 виждаме, че на върха на най-поскъпналите акции в него от началото на годината стоят технологичната компания ASML Holding и строителната компания Vinci с ръстове от съответно 19,16% и 14,42%. На трето място по поскъпване остава френският производител на козметика L’Oreal с ръст от 9,66%. Търсенето на машинни чипове, които ASML произвежда, расте, а компанията отчете ръст от 5,2% в продажбите до 1,74 млрд. евро за второто тримесечие. ASML е най-големият производител на полупроводници в Европа. Френската строителна компания Vinci от своя страна също постига добри резултати от началото на годината, които подкрепят акциите ѝ. Оперативната печалба на Vinci за първото полугодие на 2016 расте с 12% до 920 млн. евро, а от компанията очакват повишен ръст на приходите от строежи на магистрали до края на годината. Именно ASML и Vinci ще влязат на мястото на Deutsche Bank и Credit Suisse в индекса STOXX Europe 50, като промените ще влязат в сила от 8 август.

Акциите на  L’Oreal от своя страна се представят добре от началото на годината, макар че приходите на компанията за второто тримесечие на 2016 не отговориха на очакванията на анализаторите. По-рано през годината обаче L’Oreal обяви серия от придобивания и остава оптимистично настроена за края на 2016.

Последни новини
Още от Начало