Русия има вторите най-високи реални лихвени проценти в света

Инфлацията в страната подхранва спомена за ръста на цените след колапса на Съветския съюз

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Реалните лихвени проценти в Русия, достигащи ниво от 5,5%, са вторите най-високи в световен мащаб, показват изчисления на инвестиционното звено на най-голямата руска банка Sberbank CIB, пише Investor.bg.

Въпреки че повечето икономики с рестриктивни лихви ги имат, защото се разширяват твърде бързо, ударената от рецесия Русия би извлякла ползи от една по-облекчена парична политика.

Но инфлацията, която е близо два пъти по-висока от целта на централната банка от 4%, подхранва спомените за ръста на цените, започнал след колапса на Съветския съюз.

Ето защо гуверньорът на Централната банка на Русия Елвира Набиулина избира да бъде консервативна с това, което нарича „умерено строга“ парична политика.

Определена от Morgan Stanley за най-ортодоксалния централен банкер в развиваща се Европа, тя обеща да държи основната лихва до над 3 процентни пункта над инфлацията, за да направлява очакванията. През юни индексът на потребителските цени нарасна със 7,5%, а в петък основната лихва остана 10,5%.

„Прекалено затегнатата парична политика и прекалено високите реални лихвени проценти създават нови рискове за Русия“, коментират икономистите на Sberbank CIB.

За някои високите лихви задушават кредитирането и заплашват да отложат завръщането на икономиката към растежа, който Международният валутен фонд очаква за 2017. Те също така рискуват привличането на спекуланти в кери трейда, което би увеличило поскъпването на рублата и ерозирало износа.

Заемането на долари и инвестирането в рубли донесе доходност от близо 18% от началото на годината. Това е вторият най-добър кери трейд след този на бразилския реал, пише Bloomberg.

Някои тогава могат да зададат въпроса защо лихвите са високи. Защото споменът за инфлацията от 2 000% през 90-те години все още е жив за повечето руснаци, а доверието в способността на централната банка пострада, след като в продължение на четири години през 2015 тя пропуска целта си.

Задържането на лихвите е начин за подобряване на репутацията на институцията, която в края на 2014 премина към режим на инфлационно таргетиране. Заместник-гуверньорът на Централната банка на Русия Ксения Юдаева предрича, че ще са нужни от 15 до 20 години на ръста на цените в рамките на целта от 4%, за да се достигне доверието към Европейската централна банка.

В модерната руска история инфлацията е била близко или под това ниво само за шест месеца през 2012.

Последни новини
Още от Начало