Рекорд на сливанията в химичeския бранш

Обемът на сделките за полугодието достига рекордните $136,7 млрд

Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Обемът на сливанията и придобиванията в химическия бранш през първата половина на 2016 е достигнал обема от $136,7 млрд, съобщава Investor.bg, позовавайки се на проучване на компанията за одиторски и консултантски услуги Price Waterhouse Coopers (PWC).

Сумата е с една трета над тази от миналата година.

Досега подобна висока сума не е отчитана за едно полугодие, смятат специалистите. Надминати са рекордните нива за цяла година за периода 1998 до 2014, като само през 2015 е отчетена по-висока сума - $230 млрд. 

Ако досегашният тренд се запази, то според PWC 2016 може да се превърне в годината с най-скъпите сделки по придобиване на компании от сектора. Това се дължи отчасти и на планираната покупка на американския специалист по посевите Monsanto от германския фармацевтичен и агрохимичен концерн Bayer. 

Производителят на семена Monsanto два пъти отхвърли оферти на Bayer за $122 на акция, което доведе преговорите до задънена улица. Главният изпълнителен директор на германския фармацевтичен гигант Вернер Бауман обаче е сигнализирал миналата седмица в САЩ, че преговори отново се провеждат. 

Сливането на Monsanto с компанията, създала аспирина, ще слее брандове като Roundup – най-популярния хербицид на Monsanto, и Sivanto – нов инсектицид на Bayer.

Вълна от сделки вече променя химическата индустрия за семена и култури. През февруари Chinese National Chemical договори придобиването наSyngenta за около $43 млрд., месеци след като Monsanto се отказа от офертата си към швейцарската компания. DuPont и Dow Chemical също планират да се слеят в сделка за $65,6 млрд. и да създадат ново подразделение за проучване на култури.

Последни новини
Още от Начало