Летище Стара Загора няма да бъде карго терминал за Югоизточна Европа

Зоната ще се развива като индустриалната зона в Божурище

Летище. Снимка: Dado Galdieri/Bloomberg Летище. Снимка: Dado Galdieri/Bloomberg

Летище Стара Загора ще се развива като индустриалната зона в Божурище, вместо като карго център, обслужващ Югоизточна Европа, пише Investor.bg, позовавайки се на писмен отговор на министъра на икономиката Божидар Лукарски до народен представител.

Министърт припомня, че поради добрите локационни и транспортни връзки на летището през 2012 г. е започнала работа по концепция за изграждане на аеропорт за товарни превози – карго терминал, обслужващ Югоизточна Европа. 

Анализите по проекта са показали, че терените не са достатъчни за изграждане на карго терминал, тъй като съседните на летището имоти са собственост на множество физически и юридически лица.

„През последните години проектът е представян на всички инвестиционни форуми в България и чужбина, като не е проявен интерес за развитието му", информира министърът.

Той допълва, че беше направен опит карго терминалът да бъде финансиран по Плана Юнкер. Сега обаче ще се търсят инвеститори за индустриална икономическа зона, става ясно от отговора.

Летището е на не повече от 5 км от жп линии и магистрала.

Според отговора на Лукарски то е в добро финансово състояние и през 2015 г. е реализирало общи приходи от 278 хил. лв., като всичките са от услуги. Спрямо 2014 г. приходите растат с 40 хил. лв. (16,8%). Счетоводната печалба преди данъци е 30 хил. лв. (с 14 хил. лв. повече на годишна база).

Последни новини
Още от Начало