Активността в сектора на услугите в САЩ расте с най-бавен темп от 2014

Индексът на бизнес активността в непроизводствения сектор спада до 55,1 пункта през май

Снимка: Mike Kane/Bloomberg Снимка: Mike Kane/Bloomberg

Секторът на услугите в САЩ се разширява с най-бавен темп през май за последните две години, след като компаниите съкратиха поръчките си, залагайки на по-слаб ръст на икономиката на фона на неубедителния старт през 2016, пише Bloomberg.

През май непроизводственият индекс, следен от Института за управление на доставките (ISM), спадна до 52,9 пункта, записвайки най-слабото си представяне от февруари 2014, спрямо отчетените 55,7 пункта през април. Медианната прогноза на анализатори, анкетирани от Bloomberg, сочеше за равнище от 55,3 пункта.

Спадът на поръчките в непроизводствения сектор, който включва строителството, търговията на дребно и недвижимите имоти, отчита най-голямото си понижение на месечна база от ноември 2008. Тези данни, както и разочароващите данни за заетостта в САЩ през май, индикират, че компаниите в сектора, които съставляват по-голямата част от икономиката, съкращават капиталовите си инвестиции и се въздържат от наемането на нови служители предвид по-слабото първо тримесечие. Според анализатори това може да накара Федералният резерв да отложи повишаването на лихвените проценти.

Докладът на института показва, че новите поръчки спадат с 5,7 базисни точки до 54,2 пункта през май, докато заетостта в сектора на услугите се понижава до 49,7 пункта, отбелязвайки най-слаб ръст от февруари 2014.  

Индексът на бизнес активността в непроизводствения сектор спада до 55,1 пункта през май спрямо отчетените 58,8 пункта през април.

Последни новини
Още от Начало