Какво да очакваме от срещата на ОПЕК на 2 юни

Битките в петролния картел вече утихват

Петролна платформа - Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg Петролна платформа - Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg

Битките вътре в петролния картел ОПЕК вече утихват, след като стратегията на Саудитска Арабия изглежда дава резултат, пише в коментар Bloomberg. Според  повечето анализатори, анкетирани от агенцията, по време на срещата на организацията на 2 юни във Виена едва ли ще има промяна в начина на действие.

Само един експерт очаква, че членовете на организацията ще се споразумеят и ще замразят добива на нивата от началото на годината.

Цената на петрола тръгна нагоре в последните седмици и това е резултат от мерки на Саудитска Арабия, посочва още Bloomberg. От януари насам суровината е поскъпнала с 80%, което пък смекчава тона между участниците в петролния картел.

Вероятно днешната ситуация на петролните пазари (с цени около 50 долара за барел - б. р.) е далеч от мечтаните 100 долара за барел. Но стратегията на Саудитска Арабия вече сработи - производството на петрол в световен мащаб намалява, което води и до ръст на цената, пише Investor.bg.

Ниската доскоро цена на петрола накара някои инвеститори да се откажат и да замразят проектите си за добив. Това се наблюдава на много места, включително и в САЩ. Всяка нова стъпка за допълнителен ръст на цената обаче може да съживи апетитите на производителите и те отново да стартират работата си.

Според оценките на базираната в Париж Международна агенция за енергетика (IEA) през тази година страните извън ОПЕК ще запишат най-големия спад на производството на петрол от 1992 година насам.

Само добивът в САЩ се е свил в последните 11 седмици до най-ниското си ниво от септември 2014 година. Прогнозите са, че добивът в страната през тази година ще намалее с 8,5% спрямо 2015 година.

Последни новини
Още от Начало