Евровизия 2016 - шоу с мисия

Украинката Джамала спечели конкурса, българката Поли Генова завоюва четвърто място

Швеция. Столицата Стокхолм бе домакин на Евровизия 2016. Снимка: Johan Jeppsson/Bloomberg Швеция. Столицата Стокхолм бе домакин на Евровизия 2016. Снимка: Johan Jeppsson/Bloomberg

Украинката Джамала, с меланхоличната си песен за депортирането на кримските татари от съветския диктатор Йосиф Сталин през 1944 година, бе коронована, като победител на Евровизия 2016. Това е един необичаен избор за поп феста, пише Bloomberg.

Българката Поли Генова завоюва четвърто място с песента си "If Love Was a Crime".

Дами Им от Австралия се класира на второ място с 511 точки, следвана от руския певец Сергей Лазарев с 491 точки.
Шоуто се излъчва на живо в Европа, Китай, Казахстан, Австралия, Нова Зеландия и, за пръв път, в Съединените щати. Миналогодишният конкурс достигна почти 200 милиона зрители в световен мащаб.

Шоуто се излъчва на живо в Съединените щати от телевизионната кабелна мрежа на гей общността Logo. В САЩ гей общността има култ към "Евровизия".

Номер едно

Сузана Джамаладинова е 32-годишна оперна певица, използваща сценичното име Джамала. След вота на журито и телевизионните зрители от цяла Европа тя получи най-висока оценка от 534 точки за песента си "1944". Джамала изпъкна сред останалите 26 финалиста, които пяха в Globe Arena в Стокхолм.

Песента на Джамала се открояваше на фона на мелодиите, посветени на любов и страст. С мрачния текст на песента си украинката припомняше за кримските татари, включително и за прабаба си, депортирани през 1944 г. от съветските власти по време на Втората световна война. Загубилите живота си по време на депортирането или умрели от глад на голите степи в Централна Азия са много. Десетилетия по-късно на някои от оцелелите е било позволено да се върнат на Кримския полуостров. 

Джамала се представи с изключително емоционално изпълнение. "Бях сигурна, че ако пееш, ако казваш истината, това наистина може да докосне хората", каза Джамала пред репортери след състезанието.

Поставянето на фокуса върху Крим, срещу чието анексиране от Русия през 2014 година застана малцинството на татарите, може да се счита за силен удар срещу Москва. Но Джамала настоява, че в песента й няма политически подтекст, а организаторите на конкурса подкрепят това становище. Правилата на бляскавия конкурс забраняват политически изявления.

Номер две

Дами Им, която е родена в Южна Корея и е бивш австралийски талант, носител на приз от шоуто "X Factor", бе на чело след преброяване на гласовете на журито, но песента й "Sound of Silence" се хлъзна надолу до второто място, след като бяха добавени гласовете на публиката.

Въпреки, че Австралия е далеч от Европа, шоуто "Евровизия" е изключително популярно на този континент, където се излъчва в продължение на повече от 30 години. Австралия е поканена да се състезава за втора поредна година.

Стъпка назад

Годишният конкурс, който започва през 1956 г., е известен със своята еклектична смесица от рок балади, техно-поп и адаптации на фолклорни мелодии. През последните години песните са се отдалечили от етническите влияния към територията на по-мейнстрийм денс музиката.
Всички, с изключение на една от 26-те песни на финала бяха изпълнени изцяло или частично на английски език.
Сценографията също става все по-сложна, като пиротехниката и компютърната графика често компенсират скучни мелодии и бозави текстове.

Номер три 

Клубният хит на Лазарев  "You Are the Only One" бе съпътстван от най-поразителните визуални ефекти. В един момент облеченият в черно руснак изкачи виртуален айсберг в космоса.
Някои руски фенове обвиниха съдиите в политически пристрастия, отбелязвайки, че Лазарев е получил най-висок резултат от вота на публиката.
"Толкова съм тъжен", заяви Денис Калинкин, 29-годишен руснак, който живее във Франция. "Всички в Европа гласува за Русия. Русия е на първо място, но журито гласува за други страни".

Номер четири

България се класира на четвърто място, изпреварвайки страната домакин Швеция. 18 годишната германка Джейми-Лий Кривитц, вдъхновена от японската ученичка мода, завърши последна, само с 11 точки.

Стъпка напред

Победата на Евровизия 2016 бе втора за Украйна на този музикален конкурс. Първата бе през 2004, когато трофеят бе спечелен от Руслана. Победата означава, че Украйна ще получи правото да бъде домакин на конкурса следващата година.
На въпрос на кримски журналист дали все пак състезанието трябва да се проведе в Крим, Джамала отговори "Надявам се, че Евровизия ще бъде проведена в Украйна".

Рефрен

Темата на конкурса тази година бе "Come Together" - двузначно послание, целящо да подтикне Европа към обединение на фона на реакцията срещу миграцията и ескалацията на национализма.

В един от редките сериозни моменти в началото на шоуто съдомакинът Манс Зелмерльов, шведският изпълтител, победител на миналогодишното издание на Евровизия, предупреди, че Европа отново "се сблъсква с тъмни времена".
Директорът на телевизионната мрежа, която продуцира "Евровизия" каза, че посланието за единство е от особено значение в момент, когато Европа се движи към връщане на вътрешните граници, а Великобритания се готви за провеждане на референдум за излизане от Европейския съюз. Генералният директор на European Broadcasting Union Ингрид Делтенре заяви преди финала на събитието пред The Associated Press, че "има реакции в Европа, които са много поляризиращи ... ние изпращаме послание. Това е сигнал за толерантност, за откритост, за разнообразие".

Последни новини
Още от Начало