Замразени сметки в Хонконг поради сагата с 1MDB

Коментар на Хаслинда Амин от Bloomberg

Лого на кампанията 1 Malaysia на премиера Наджиб Разак; Photographer: Sanjit Das/Bloomberg Лого на кампанията 1 Malaysia на премиера Наджиб Разак; Photographer: Sanjit Das/Bloomberg

Хас, какво знаем за последното развитие по темата?

Замразеният фонд принадлежи на хора, срещу които тече разследване от властите извън Малайзия. Все още не знаем кои са те и не е ясно кои власти в Хонконг са наредили замразяването на сметките или банките сами са направили това. Ако си спомняте през септември някои източници твърдяха, че в Хонконг е подадена жалба свързана с депозитите в 1MDB. Както и вие казахте, в момента текат няколко разследвания – Сингапур замрази голям брой сметки свързани с евентуално пране на пари и с 1MDB. Вече има повдигнати обвинения срещу двама души. Властите в Сингапур казаха, че това е най-сложното трансгранично разследване. Скандалът с 1MDB се разрази преди повече от година и все още не е разрешен.

Ще има ли проблем с 1MDB когато жителите на най-големият щат в Малайзия Саравак отидат да гласуват през уикенда?

Точно това изчакват да видят и инвеститорите. Наджиб Разак беше замесен в разследването, но беше след това обвиненията бяха свалени от главния прокурор. Той иска да е сред хората – направил е повече от 50 посещения в страната, след като стана министър-председателят, включително две през миналата седмица. Той също така обеща милиарди за да ускори развитието на Саравак. Спечелването на щата е много важно, защото той дава 31 места в парламента – най-много от всички малайзийски щати. Силната позиция в Саравак може да подкрепи политическата позиция на Наджиб, въпреки всички проблеми с 1MDB и ще даде сериозна увереност на инвеститорите, че проектът ще продължи поне до следващите общи избори. 

 

Последни новини
Още от Начало