Регулации на краткосрочните наеми в Берлин

За да отдават цели имоти на туристи, собствениците на жилища ще трябва да имат специално разрешение

Жилищни сгради в Берлин. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Жилищни сгради в Берлин. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Собствениците на жилища в Берлин вече нямат свободен и безпрепятствен достъп до Airbnb и другите сайтове за отдаване на имоти под наем за кратък срок, съобщава онлайн изданието themovechannel.com.

Новото правило влезе в сила от началото на май. Местната администрация изисква от собствениците да имат специално разрешение, за да отдават под наем жилищата си на туристи. При нарушение на регламента санкцията достига 100 хил. евро.

Берлинчани имат право да отдават краткосрочно само самостоятелни стаи в имота си без разрешение, пише Investor.bg.

Столицата на Германия е поредният град, който въвежда регулации на краткосрочните наеми. Те стават все по-популярни сред собствениците на жилища, които търсят допълнителни доходи, и туристите, които търсят евтино настаняване.

Отдаването на имоти под наем на туристи често е по-доходоносно, отколкото отдаването им под наем дългосрочно. Това допълнително задълбочава недостига на жилища и подкрепя ръста на наемите.

Конкретно в Берлин наемите са се увеличили с 56% между 2009 и 2014 г. Това подтикна правителството на Германия да въведе и мерки за контрол на наемите.

Много градове по света въведоха регулации на краткосрочните наеми. В Барселона например също се иска специално разрешение за отдаване на имоти под наем на туристи.

Лондон обаче тръгна в съвсем обратна посока, като въведе данъчни облекчения за собствениците на жилища, които поне за 3 месеца в годината отдават имота си под наем.

Последни новини
Още от Начало