Спад в загубата на Lufthansa на годишна база

Компанията понижава прогнозата си за ръста на броя полети от 2,3% до 2,1%

Самолет на Lufthansa във Франкфурт. Снимка: Adam Berry/Bloomberg News Самолет на Lufthansa във Франкфурт. Снимка: Adam Berry/Bloomberg News

Германският авиоконцерн Lufthansa стартира новата година с по-ниска загуба. Сезонноизгладената оперативна загуба възлиза на 53 млн. евро през първите три месеца след загуба от 167 млн. евро година по-рано, съобщиха от компанията. Въпреки това анализаторите очакваха по-добър резултат.

Нетната загуба е от 8 млн. евро  спрямо печалбата от 425 млн. евро за същото тримесечие на миналата година, пише Investor.bg.

Сред факторите, които са помогнали за подобряване на финансовите резултати, са по-ниските разходи за гориво и ниски разходи като цяло. „Това е тенденция“, заяви финансовият директор Симоне Мене, цитирана от DPA.

Приходите на Lufthansa са спаднали с 0,8% на годишна база до 6,9 млрд. евро, като основната причина е понижението на постъпленията от превози с 4% до 5,2 млрд. евро. Намалението се дължи до голяма степен на понижените цени на билетите, но и негативните ефекти от движенията на валутните курсове също са изиграли роля.

Компанията е била изправена пред „значителен ценови натиск" през тримесечието както при пътническите превози, така и при товарните.

Въпреки това имащата 120 000 служители и листната в Dax компания е оптимист. Тя е превозила чрез самолети на Lufthansa и дъщерните ѝ Swiss и Austrian Airlines  22,3 млн. пътници за първите три месеца, което е с 3,6 на сто повече спрямо същия период на миналата година.

Lufthansa очаква до края на 2016 г. капацитетът ѝ за превоз на пътници да нарасне с 6% спрямо предишната прогноза за повишение с 6,6%. Компанията понижава и прогнозата си за ръста на броя полети от 2,3% до 2,1%.

Подобно на другите традиционни авиопревозвачи Lufthansa се опитва да понижи разходите си, за да се справи с нарастващата конкуренция на нискотарифните компании и бързо нарастващите превозвачи от Персийския залив. Компанията опитва да развие собствен нискотарифен превозвач - Eurowings, но новата стратегия среща съпротива от синдиката на пилотите.

Последни новини
Още от Начало