Китайската икономика набира скорост

Бил Уинтърс, главен изпълнителен директор на Standard Chartered

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg *** Local Caption *** Bill Winters Снимка: Simon Dawson/Bloomberg *** Local Caption *** Bill Winters

Бил Уинтърс, главен изпълнителен директор на Standard Chartered, коментира растежа на китайската икономика и нивото на задлъжнялост. Той разговаря с Франсин Лакуа в екслузивно интервю за Bloomberg TV. 

Да, изглежда, че се представя по-добре. Никога не съм бил от прекомерните песимисти. Видимо има някои неуспешни политически опити – през август миналата година, в края на 2015 и началото на тази година, но има и ясни заявки за комуникация с капиталовия, валутния пазар и тн. И въпреки тези събития икономическата активност се подобрява.

Ако гледаме данните?

Дори да намалим цифрите виждаме признаци на подобрение. Въпреки че не знам доколко достоверни са самите те. Налице е ясен ход за преминаване към икономика, базирана на услугите и потреблението. Виждаме усилия за реформиране на китайските държавните предприятия. Мисля, че голяма част от растежа на китайската икономика е реален. Той е и резултат от значителното повишаване на дълга. Всъщност, увеличаването на дълга е държавна политика. Големите държавни банки и капиталови пазари биват насърчавани в създаването на дълг. Но ако ме питате каква част от тези 6,8% ръст на икономиката е генериран чрез дълг и увеличаване на капиталовите разходи и каква част представлява реален растеж, мисля, че по-голямата част от него е реален. Повечето от нас ще бъдат щастливи, ако бъде постигнат икономически растеж от 4-5%, който не е подхранван от дългово финансиране, особено във втората по големина световна икономика.

Казахте, че сте притеснени от неуспешните опити на Китай. Ще продължите ли да инвестирате в Китай, имайки предвид как се движи юанът.

Ние инвестираме на китайския кредитен и капиталов пазар. Разбира се, че се притесняваме от грешките, които бяха направени. Делът на необслужваните заеми расте. Все още обаче нивото на задлъжнялост може да бъде балансирано.

Може ли?

Все още може да се балансира и се предприемат подобни стъпки. Качеството на активите в кредитния портфейл на нашата банка в Китай е от голямо значение. Концентрирани сме върху компании с инвестиционен рейтинг и по-големи банки, тъй като сме насърчителна банка, ориентирана към подпомагане на растежа. Този бизнес има стимулираща роля. Имаме някои широко базирани търговски банки в корпоративния бизнес. Виждаме, че набират скорост с приспособяването на икономиката. На фона на цялата картина мисля, че нивото на дълг е управляемо и проблемите в китайската икономика не са толкова големи в сравнение с предизвикателства, пред които са изправени други страни като Индия или част от Африка.  

 

Последни новини
Още от Новини