Потребителската среда в Европа - на две скорости

Старият континент е далеч от интеграцията, смята Пау Мория-Гинер, главен инвестиционен директор на London & Capital Group

Клиенти на опашка при отварянето на магазин на Primark в търговски център в Милано. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Клиенти на опашка при отварянето на магазин на Primark в търговски център в Милано. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Пау Мория-Гинер, главен инвестиционен директор на London & Capital Group, коментира пред Bloomberg рисковете пред икономиката и различната потребителска среда в Европа. 

Каролин Хайд, Bloomberg: Сега е малко лош момент за акциите. Кажете ни как вие виждате геополитическите и икономическите рискове. Изглежда петролът и Китай диктуват ситуацията, но за Великобритания Brexit също е от изключителна важност.

Пау Мория-Гинер, главен инвестиционен директор на London & Capital Group: Ще бъде интересно тримесечие. Съчетание на политическата несигурност, идваща не само от Великобритания, но и от Европа. Междувременно остават темите за изборите във Франция и победата на крайнодясната партия на първия тур и за това, че Испания няма премиер от 5 месеца. Има доста причини за волатилността, в комбинация с лошия сезон на отчетите в САЩ. Да не забравяме и Япония, която продължава с намаляването на лихвите. Ще бъде интересно тримесечие. Инвеститорите трябва да осъзнаят, че се намираме в безпрецедентен период. 25% от световния БВП е управляван от централните банки, които въвеждат отрицателни лихви. Това е безпрецедентно. С времето свикнахме, но това не го прави нормално. Посланието е, че има причина лихвените нива да са такива – трансмисионният механизъм не работи. Централните банки, започвайки с Япония, ще направят нещо ново и това може е свързано с хеликоптерните пари. Но в краткосрочен план инвеститорите трябва да осъзнаят, че в смутни времена като днес има определени индустрии и компании, като тези за потребителски стоки и здравните, които трябва успеят да привлекат клиента, което все още се явява бариера за други сектори на икономиката, и те разполагат с ценова власт дори ако нивата на растеж не са много стимулиращи. Въпросът е, че може да има голямо пропадане на печалбите в някои по-циклични сектори.

Ханс Никълс, Bloomberg: Ръстът в продажбите на Heineken през първото тримесечие изпрати акциите на компанията нагоре с почти 5%. Понеже споменахте потребителите, какво ще кажете европейските потребители? Виждате ли ги като една група или геманският потребител се чувства много по-уверен, отколкото френския, италианския или испанския например?

Пау Мория-Гинер, главен инвестиционен директор на London & Capital Group: Абсолютно е така. Европа е едно цяло, но вътре в нея има огромни различия. Наскоро бях в Испания и от това, което видях, ми е трудно да мисля, че нивото на спестяванията ще се понижи. Най-лошото мина, но това не значи, че всичко е спокойно. Германският потребител ще продължи да се радва на това, че заплатите в страната не паднаха до степен, която останалите потребители трябваше да приемат. Все още е голяма конкуренцията между компаниите, които потребителите избират. Може да се каже, че Европа е на две скорости. Една част от потребителите остават доста уверени, въпреки всичко, което се случва. Докато периферията – в Италия, Испания, Португалия - по-скоро изчакват, а това ще продължи да потиска потребителското търсене.

Ханс Никълс, Bloomberg: Има ли някакви събития, които могат да преобърнат тази картина поне в периферията? Това може да е референдумът за Brexit на 23 юни. Кога можем да видим Европа на една скорост или тя ще остане на две?

Пау Мория-Гинер, главен инвестиционен директор на London & Capital Group: Ще стане дори по-зле. Когато времето се подобри, ще се заговори повече за емиграция и ще има доста по-голям натиск. Това е удобен момент за крайните партии – например крайнолявата в Испания и крайнодясната във Франция. Това ще продължи да разделя Европа и да пречи на цялостта й. Затова не виждам признаци на постигане на по-голяма интеграция и един по-сплотен континент. 

 

Последни новини
Още от Начало