Притеснения от пазарни, а не икономически фактори

Картината не е добра, тя е отлична!

Прогнозира се работните места извън селското стопанство да нараснат с 205 000, под средните очаквания за шестте месеца от 235 000, под очакванията за година от 223 000... Изглежда, че да поддържа това ниво на заетост ще се окаже предизвикателство за САЩ?

Да, очевидно е предизвикателство като се има предвид колко силен е трудовият пазар в страната. Но не е невъзможно и беше интересно да се чуе коментара на Чикаго Фед, които казват, че картината на трудовия пазар е много добра. Всъщност, тя е отлична. Безработицата е 4,9%, което е фантастичен резултат за американската икономика. Трябва да кажа, че данните за инфлацията, които те цитират не са толкова лоши колкото те твърдят. Инфлацията на индекса на потребителските разходи, който е измервателя на Фед за инфлацията е 1,7%, което не е толкова зле. Мисля, че Фед се притесняват повече от някои пазарни фактори, отколкото от икономическите фактори.

Искам да продължим малко темата. Кой мислиш, че е този набор от данни, който Джанет Йелън следи най-отблизо? Дали това е цената на петрола, или случващото се с корпоративния дълг, или суровините? Върху какво е насочено вниманието ѝ?

Мисля, че тя следи доста показатели. Всъщност, в речта си по-рано тази седмица тя се позова на редица фактори, които преобладаващо бяха международни и световни фактори. Тя следи стабилността на пазарите на суровини, очевидно петролът започна да се възстановява през последните седмици, което е добра новина. Явно тя следи и ръста при някои от големите азиатски икономики като Китай и Япония. А както и вие споменахте, ситуацията в Китай реално се подобрява. Всичко това са успокояващи фактори, но тя търси успокоение по-скоро в международен план, отколкото в страната. Което е нещо ново за един председател на Фед.

 

 

Последни новини
Още от Начало