Иран определя цена на петрола от $70 за барел като приемлива

Страната ще преговаря за намаляване добива на петрол едва тогава, когато нейният добив достигне обем от 4 млн. барела на ден

Снимка: Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg

Завърналият се на петролните пазари Иран възнамерява да обсъжда количествата добив на петрол с останалите водещи производители едва тогава, когато достигне предишните нива на добив. Собствената продукция трябва да достигне обем от 4 млн. барела на ден, цитира иранската държавна агенция Isna петролния министър Биджан Зангане.

Според източници от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) в момента Иран произвежда малко под 3 млн. барела на ден, съобщава Investor.bg.  

Първоначално се планираше важните производители да заседават на 20 март за това как да се намали количеството на добива, или поне да се задържи на сегашните нива, предвид обезценяването на суровината. Тази среща обаче вероятно няма да се състои. Заради отлагането ѝ в четвъртък следобед цените паднаха значително под $40 за барел, като това доведе и до спад на цените на редица акции.

По ирония на съдбата това се случи в момента, в който президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги обяви във Франкфурт последните решения на централните банкери, а някои финансови агенции дори свързаха изказванията му със спада на цените на акциите. 

Иран определя като приемлива цена на петрола $70 за барел, но е готов и на по-ниско равнище, съобщи днес Isna. „Иран разглежда цена от $70 за барел като приемлива, заяви иранският министър на петрола Биджан Зангане”.

Припомняме, че Саудитска Арабия, Венецуела и Катар вече се споразумяха с Русия за замразяване на производството на нивото от януари. Условие за влизане в сила на това споразумение е и участието на други страни.

Компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes обяви в петък, че през миналата седмица нефтените платформи в САЩ са намалели с 12 броя до 386, което е 12-то поредно седмично понижение до най-ниското ниво от 2009.

Последни новини
Още от Начало