Причините за скока в цената на петрола с 37%

Енергийната информационна агенция промени прогнозата си за нивото на производство за 2016 г. в подкрепа цената на петрола

Oil Pumping And Storage Facilities - снимка: Bloomberg Oil Pumping And Storage Facilities - снимка: Bloomberg

Енергийната информационна агенция в последния си доклад промени прогнозите за 2016 г., според които световното потребление на петрол ще нарастне с 1.2 милиона барела на ден до края на годината, което ще намали излишъка с близо 200 000 барела дневно. Изнесения доклад с промяна в производствените нива даде допълнителен тласък на цените на петрола и възвърна оптимизма на инвеститорите.

Производството извън страните членки на ОПЕК ще падне до 750 000 барела на ден през 2016 г., което е 150 000 барела по малко от предишната прогноза, според доклада на Енергийната агенция.

Стратегията на Саудитска Арабия, най-големият износител на суров петрол в света и картелната организация ОПЕК да извадят от пазара компаниите с висок марж на добив проработи успешно, като резултатът е прекратяване на дейността на 68% от нефтените платформи в САЩ през 2015 г.

Шистовият бум в САЩ и решението на ОПЕК през лятото на миналата година, да премахне производствения лимит, като стратегия за увеличаване на пазарни дялове и премахване на конкуренцията с висок марж на производство, доведе натрупването от петролни запаси до историческо високи нива от над 3 милиарда барела, което изправя петролните титани пред глобално пренасищане срина цените на петрола с над 70%

Активните нефтени платформи

Нивото на активните нефтени платформи в САЩ продължава да пада и през тази година, като достигна 489, което е най-ниското ниво от 1930 г., според доклада от 4 март 2016 г. на Baker Hughes Inc.

Цените на петрола се сринаха до 12 годишното дъно, отбелязано на 11 февруари, когато барел американски суров петрол (WTI) се търгуваше на цена от 26.05 долара. Ниските цени на петрола са сериозна заплаха за икономиките на петролните производители.

Петролното споразумение

Русия и Саудитска Арабия, най-големите производителки на петрол в света, стигнаха до първото координирано предварително споразумение за противодействие на спада на цените на 16 февруари в Доха. Договора влезе с сила на 01 март, като бе подкрепено от Венецуела и Катар, също така и други страни производителки на петрол изявиха желание да се присъединят, като Азърбайджан и Казахстан.

Споразумението оказва вече положителния си ефект на пазарите и цената на петрола се покачи с 37% от дъното през февруари до ниво от 38.95 долара за барел за търгувания на NYMEX американски лек суров петрол WTI с доставка през април (CLJ6) в сесията от 11 март.

 

 

Най-големият вносител на суров петрол, Китай повиши доставките си с 19.1% през февруари до 31.80 милиона тона, което е близо 8 милиона барела на ден.

Инвеститорите и хедж фондовете намалиха отворените къси поръчки на американския сорт лек суров петрол (WTI) с 15 на сто, като фючърсните контракти и опциите отбелязват спад с 25 639, според доклада за изминалата седмица на CFTC (US Commodity Futures Trading Commission)

Извънредна среща на страните производителки

Картелната организация ОПЕК и Русия организират среща на най-големите страни петролни производителки между 20 март и 1 април, като не се посочва точната дата и мястото на събитието, според изявлението на руския енергиен министър Александър Новак.

Понижаване на производството

ОПЕК намали производството в пакта с 90 000 барела на ден, въпреки повишеното производство от страна на Иран след вдигането на санкциите през януари. Ирак, Нигерия и Обединените Арабски Емирства намалиха производствените си нива в подкрепа възходящата тенденция на цените на петрола. Общото ниво на производството от 32.61 милиона барела дневно в ОПЕК е все още със 700 000 барела на ден повече, отколкото осреднените изисквания на годишна база.

САЩ ще намали производството си на петрол с 530 000 барела на ден до края на годината, според прогнозите на Енергийната агенция, след като над 70% от нефтените платформи преустановиха дейност от началото на 2015 г.

Без реално увеличение на търсенето, компаниите с висок марж на производствените разходи, ще продължат да носят последствията от срива на цените на суровините до балансиране на производството.

 

Последни новини
Още от Начало