Сливането на Deutsche Börse и LSE може да доведе до капиталови спестявания от $7 млрд.

Въпросните икономии ще превишат далеч тези на конкурентна услуга, управлявана от CME Group

Снимка: Jason Alden/Bloomberg News Снимка: Jason Alden/Bloomberg News

Разходи, свързани с търговията, за около $7 млрд. ще бъдат спестени на банките и инвеститорите, след като Deutsche Börse и London Stock Exchange Group (LSE) представят очакваната синергия и потърсят подкрепа сред инвеститорите относно планираното си сливане, пише Investor.bg, позовавайки се на Financial Times.

Лица, запознати с плановете, коментират, че двата борсови оператора ще подчертаят ползите от това, че ще позволят на потребителите да компенсират капиталовите изисквания за припокриващи се сделки, извършвани на конкурентни борси.

Защитниците на сливането вярват, че то ще доведе до капиталови спестявания за $5-7 млрд. чрез „компресиране“ на изискванията за сделки, които в момента привличат дублиращ се регулаторен капитал.

Анализатори на Credit Suisse изчисляват синергии за близо 280 млн. лири, като се базират на проформа разходна база за близо 1,9 млрд. лири и историческите средно спестени разходи за индустрията.

Целите на синергията, които се очакват да бъдат оповестени най-рано тази седмица, ще правят препратка към спестените $25 млрд. миналата година, когато клиринговата къща на LSE - LCH.Clearnet, „компресира“ $328 трлн. под формата на условни сделки с лихвени деривати в портфейлите на дилърите.

Въпросните икономии ще превишат далеч тези на най-близката сравнима услуга на пазара, управлявана от CME Group. Базираната в Чикаго борса изчислява, че е спестила на клиентите $2,9 млрд. чрез нетиране на маржове за суапове с фючърси на пазара в САЩ.

Въпреки това CME губи и пазарен дял за сметка на своя конкурент LCH през последните месеци, след като внимателни към разходите банки търсят начини да спестят от потъването на пазара.

Не е ясно какви икономии ще обещаят LSE и Deutsche Börse, че ще постигнат. Някои анализатори изчисляват, че новата голяма група ще съкрати разходи за до 250 млн. лири.

Запознати с ползите лица коментират, че икономиите ще дойдат най-вече от хармонизирането на информационните системи, които използват двете групи. Deutsche Börse планира да се откаже от скъпата си платформа за търговия Xetra в опит да съкрати годишния си оперативен бюджет с 60 млн. евро до три тримесечия. Технологията на германския пазарен оператор обаче ще доминира при клиринга и сетълмента.

И двете борси се надяват на „синергии при приходите“ от разработването на нови продукти и услуги.

Според LSE Лондон е естественият гравитационен център за голяма част от комбинираните операции. Вече е договорено, че председателят, главният изпълнителен директор и финансовият директор на комбинираната група ще са базирани в Лондон.

Много малко от търговската и клирингова ликвидност ще бъде прехвърлена във Франкфурт, ако въобще бъде, а част от клиринга във Франкфурт може да се промени в Лондон, предполага лице, запознато с плановете на LSE.

Инвеститорите в LSE сега чакат да видят пълните детайли от ползите от синергията от предложението на Deutsche Börse, преди да преценят ползите от потенциална конкурентна оферта, която може да дойде от Intercontinental Exchange.

Това беше съветът, даден на главния изпълнителен директор на LSE Хавиер Роле, когато повече от десетина водещи инвеститори се събраха в централата на групата в понеделник.

Потенциалната сделка между двата най-големи пазарни оператора в Европа ще създаде регионален шампион и ще превърне основния финансов хъб – Лондон, в мост между останалите борси на континента, независимо от това дали през лятото Великобритания ще избере да напусне Европейския съюз.

Последни новини
Още от Начало