Индустрията на дроните и регулациите

А320 избегна сблъсък с дрон над Роаси

Ehang Ghostdrone 2.0 на CES 2016 в Лас Вегас, Невада. Photographer: David Paul Morris/Bloomberg Ehang Ghostdrone 2.0 на CES 2016 в Лас Вегас, Невада. Photographer: David Paul Morris/Bloomberg

Френската Агенция за разследване и анализ на авиоинциденти съобщи, че на 19 февруари 2016 безпилотно устройство е минало на 5м от лявото крило на самолета, принуждавайки пилота да направи спешна маневра, за да го избегне, съобщи АФП.

Според доклада, публикуван от BEA "При подход към писта 26L на височина 5500 фута /1600 м/ и скорост 220 възла /400 км/ч/ вторият пилот забелязва дрон на 11ч".

Пилотът изключва автопилота и прави извънредна маневра, за да избегне сблъсъка.

Самолетът А320, изпълняващ полет от Барселона за Париж на 19 февруари 2016 се размина "с тежък инцидент" над летище Роаси Шарл де Гол във френската столица, пише в съобщението на BEA.

 

Забранени зони

Разследването на френската Агенция за разследване и контрол на авиоинциденти трябва да открие причините, поради които дронът е летял на тази височина и толкова близо до летището.

Регламентът, въведен от френската Генерална дирекция за гражданска авиация /DGAC/ определя от 1 януари 2016 максимална височина от 150 метра и забранява, освен със специално разрешение на дрони да летят близо до летища. За големи летища като Роаси-Шарл дьо Гол радиусът на забрана за дрони може да достигне 10 км.

Пред 2015 във Франция пилоти сигнализираха три пъти за пистите на Орли и два пъти за Роаси за предотвратени инциденти с дрони, според говорителя на френската ГВА, цитиран от Фигаро.

През юли самолет на Lufthansa мина на 100 м от дрон на височина 700 м при кацане на летището във Варшава. Самолетът кацна без инцидент, но други 20 промениха маршрута си.

На 2 март пилотите от британска асоциация /British Airline Pilots Association/ поискаха да се изследва ефекта от сблъсък с дрон след 23 "близки срещи" само за 6м, съобщи Guardian.

Четете още: Дрон индустрията и правилата

"Регулациите са необходими, за да се запази безопасността във въздушното пространство и авиационният транспорт да остане най-безопасният от всички", каза Сотир Лазаров, председател на Асоциацията за безпилотните летателни системи в България за Bloomberg TV Bulgaria.

Регистрация на дроните

Американската агенция за гражданско въздухоплаване FAA иска да създаде нова категория "микро дрони", направени от материали, които няма да навредят на хората при катастрофа и отварят възможности за по-голямо използване над населени места и други локации с особено предназначение.

FAA обяви създаването на комисия, която ще помогне да се опишат изискванията към микро дроните.

Последни новини
Още от Начало