InterContinental иска да добавя брандове в портфолиото си

Ричард Соломон, гл. изп. директор на InterContinental Group

Ричард Соломон, гл. изп. директор на InterContinental Group. Давос, 15 януари 2015. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg Ричард Соломон, гл. изп. директор на InterContinental Group. Давос, 15 януари 2015. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Ричард Соломон, гл. изп. директор на InterContinental Group за глобалната стратегия на компанията и в Китай, резултатите за 2015 и рисковете пред туристическата индустрия. Интервю за Гай Джонсън и Ханс Никълс, Bloomberg на 23 февруари 2016.

 

Пазарът очакваше около 1 млрд., а вие имате 1,5 млрд. Защо толкова много?

Продадохме InterContinental в Париж и Хонконг и имахме добра година, с добра перспектива. Увеличихме дивидента с 10% за годината и връщаме около 1,5 млрд. долара на акционерите.

Това означава около 12 млрд. долара откакто сме независима компания.

Това е още една стъпка по пътя.

 

По пътя олеквате откъм активи все повече и повече. Кажете ни какво мислите за бъдещето? Ще продавате ли още? Дайте ни траекторията.

Да, от известно време следваме модела на облекчаване откъм активи. Показахме, че стратегията е успешна. Хотелите ни се присъединиха към бранда IHG. Те са около 15% от всички в индустрията.

Миналата година записахме повече хотели, отколкото през 2009 - повече от един на ден.

Това показва силата на брандовете и на бизнеса.

 

По един на ден, но тревожите ли се от тероризъм? Видяхме някои ужасни събития в Турция. Това тревожи ли ви? И като цяло как се отразява на туризма?

За съжаление видяхме, че тероризмът е като природно бедствие - имаше доста нападения в последните години.

Но се оказва, че туристите не се притесняват. Не им трябва много време, за да започнат да се връщат.

Париж остава зле засегнат в момента, но туристите се връщат бързо.

За съжаление, това стана част от живота.

IHG присъства в 100 страни. Обръщаме внимание на всеки отделен инцидент и се грижим за безопасността на гостите и служителите си. Но като цяло това не се отразява силно на бизнеса ни.

 

Повечето ви хотели са в Америка, голяма част от приходите ви идват от там. Кога ще се насочите към Китай? Или предпочитате Америка?

Около 60% от бизнеса ни в момента е в САЩ. Преди няколко години беше по-голям.

Китай е вторият ни най-голям пазар.

Ако погледнете цялостният растеж в Китай - там растежът е колкото в САЩ. Доволни сме, че сме и на двата пазара. Те не се изключват взаимно.

Искаме на концентрираме бизнеса си. Около 90% от ръста ни ще дойде от около 10 страни, където хотелиерският бизнес е най-силен.

Концентрираме усилията си, но сме най-големият играч в Китай и миналата година включихме повече хотели от всеки друг.

Виждаме големи възможности там.

 

Последни новини
Още от Начало