Новият председател на CSRC

Зеб Екарт от Bloomberg за новия председател на CSRC

Тази смяна е важна новина.

Определено и се посреща добре от всички инвеститори, вижте само реакцията на пазарите. Новият председател на CSRC, China Securities Regulatory Commission, е Лиу Шию, който преди това е бил председател на Agricultural Bank of China и е изключително компетентен за длъжността. Той е назначен на мястото на Сяо Ган, който беше критикуван за редица погрешни стъпки, последната от които беше механизмът за прекъсване на търговията, промени в политиката, които не бяха ясно комуникирани, особено за чуждестранните инвеститори, които са свикнали да получават предварителна информация и подробности за големи изменения на пазара. Да не забравяме, че това е втория най-голям финансов пазар с 5,6 трилиона долара. Залогът е висок, а и богатството на много китайци, тъй като около 80% от индивидуалните инвестициите са на този пазар. Така че, тук е намесен не само чуждестранния, но и местния елемент и пазарът трябва да е стабилен и силен за всички тези индивидуални инвеститори. Но за чуждестранните инвеститори най-важното е да се възстанови доверието в пазара. Той трябва първо да се стабилизира и после да дойдат важните реформи, които през последните месеци бяха оставени на втори план.

CSRC използва редица мерки, за да стабилизира пазара и това изнерви много от инвеститорите. Какво планира новият човек начело на комисията?

Вече доста време работят по либерализацията на пазара, за да бъде той по-достъпен за международни инвеститори. А ключов момент за това е пазарът да предизвиква достатъчно доверие у инвеститорите, за да участват на него. Регулаторната структура трябва да е стабилна, системата за IPO да не се променя в дългосрочен план, трябва да се работи и върху обменната връзка с Хонконг, втората фаза на свързване с Hang Seng и включването в MSСI, нещо върху което Китай работи усилено през последните месеци. И те ще продължат с усилията си в тази посока, да тласкат китайския пазар към още по-пълна интеграция в световната финансова система. Така, че новият председател има доста работа.

 

Последни новини
Още от Начало