Законът за социална справедливост в Гърция е вече факт

Той предвижда наемане на безработни от общините и безплатни здравни осигуровки за хора без социално осигуряване

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg *** Local Caption *** Alexis Tsipras Снимка: Simon Dawson/Bloomberg *** Local Caption *** Alexis Tsipras

Гръцкият парламент прие закон "за социална справедливост" с цел смекчаване на строгите мерки за икономии, съобщава Investor.bg.

Той предвижда по-конкретно безплатни здравни осигуровки за хората без социално осигуряване и наемане от общините на безработни.

Законът, чието приемане бе отложено през декември в изчакване на зелена светлина от Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ), е част от "паралелната програма", обещана на гърците от премиера Алексис Ципрас в замяна на бюджетните корекции, наложени от миналото лято от международните кредитори на страната в замяна на нови заеми в размер на 86 милиарда евро.

Нормативният акт бе приет от парламента с гласовете на двете партии от управляващото мнозинство - крайнолявата СИРИЗА и суверенистката "Независими гърци". Консервативната и крайнодясната опозиция гласуваха против, а социалистите, комунистите и центристите от "Потами" пуснаха празни бюлетини.

Законът предвижда държавата да внася здравните осигуровки на около 2,5-те милиона гърци без социално осигуряване. Уязвимите групи от населението - деца, инвалиди и имигранти - получават безплатен достъп до здравеопазване.

Законът цели още подобряване на функционирането на държавното здравеопазване и предвижда да бъдат създадени социални центрове за подпомагане на най-бедните.

По време на дебатите, предшествали гласуването, председателят на консервативната партия "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис определи нормативния акт като безразборно събиране на разнородни мерки и обвини правителството, че е влошило кризата.

Две проучвания на общественото мнение в последно време дадоха преднина на Мицотакис пред премиера Алексис Ципрас.

"Нашата политика е единствената възможна във време на криза, тя е патриотична. Страната трябва да излезе от кризата", заяви Ципрас.

Правителството на премиера левичар прокара закона в момент, когато е изправено пред масови протести за първи път, откакто дойде на власт през януари миналата година. Общественото недоволство е насочено по-конкретно срещу планираната пенсионна реформа.

Последни новини
Още от Новини