Вдига се контраблокадата по границата с Гърция

Българските превозвачи ще вдигнат до часове контраблокадата по граничните пунктове с Гърция

Снимка: Paul O'Driscoll/Bloomberg News Снимка: Paul O'Driscoll/Bloomberg News

Българските превозвачи вдигат контраблокадата по граничните ни пунктове с Гърция. Това обяви в Бургас на пресконференция Ивайло Московски - министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. По думите му контраблокадата ще започне да се вдига до часове, и при това на всички пунктове, предава Investor.bg

Българските превозвачи са се съгласили на този компромисен вариант при разговори днес, добави Московски. Той каза, че има потвърждение, че на всички пунктове това ще се случи. Ако обаче след това гърците отново блокират границата, "честно казано не знам кой може да носи отговорност. Категорично нещата от българска страна ще излязат извън контрол", заяви министърът.

На пресконференцията той направи кратка ретроспекция на проблема. "Към ден днешен официалните власти на Гърция твърдят, че това е незаконен протест, но е извън техния контрол", каза Московски. А от вчера твърденията от гръцка страна са, че вече българските превозвачи създават проблем. Затова с тях е договорен компромисният вариант да вдигнат контраблокадата.

Министърът добави, че опашката от камиони на границата с Гърция се увеличава, а хуманитарният проблем се задълбочава. Хората бедстват. Има припаднали, постоянно се викат линейки и това трябва да спре. Освен български превозвачи има и чуждестранни такива и те са около 50%.

Всички те търпят огромни загуби. България в момента проучва възможностите за компенсации. Единият вариант е Европейската комисия да реши въпроса, а другият - чрез гръцки съдилища.

Московски пристигна в Бургас, за да се включи в китайска делегация. Тя е в страната, за да проучи възможностите за инвестиции. В делегацията има представители на големи китайски компании.

По време на обиколката си днес в пристанището в Бургас гостите са проявили интерес към контейнерните превози и към условията за изграждането на магистралната връзка Бургас-Варна, добави кметът Димитър Николов по време на пресконференцията.

Последни новини
Още от Начало