T-Mobile отчита резултати над очакваните

Кори Джонсън от Bloomberg News обобщава

В момента разглеждам базовата стратегия на T-Mobile. В продължение на две години те намаляват средния месечен приход от потребител. Компанията успешно прилага своята стратегия и ще повлекат, те вече са повлекли след себе си цялата индустрия. Колко още може да продължи това?

Това, което те направиха е наистина удивително, то преобърна самата компания, която не беше сред големите играчи и я изведе, ако не на финала, то поне в много изгодна позиция. Беше...

Преди беше истинска каша...

Беше каша в розово. Но реши проблемите като увеличи потребителите си и наруши основни правила в този бизнес или поне правилото за две годишните договори, при които подписваш и си задължен да останеш при този оператор. Те го нарушиха и това доведе много потребители при тях. Някои печелят пазарен дял, други губят двоя дял. Губещият тук е АТ&Т, а T-Mobile печелят по-голям пазарен дял. В дългосрочен план, въпросът е колко дълго ще задържат тези клиенти? Когато веднъж отвориш вратата, движението е двупосочно – можеш да влезеш, но можеш и да излезеш. Така че, въпросът е какво могат да направят, за да бъдат доволни тези клиенти дълго време и да не напуснат бързо T-Mobile. Много от техните потребители са млади, интересуват се от имиджа на бранда и бяха привлечени от създадения от T-Mobile изключително силен бранд. Днес е готино да имаш телефон на T-Mobile, а не беше така преди пет години. Това си има изражение в долари и центове.

Те успяха въпреки регулатора. Казаха им, че Deutsche Telephon не може да продаде T-Mobile на АТ&T и в същност така ги принудиха да създадат компания. И те направиха компания за пренос на сигнал, но я направиха с нов спектър услуги и свежи пари за инвестиране в нови мощности. Има ли съществена разлика между мрежите на различните доставчици?

По отношение на покритието, T-Mobile все още не е достигнала Verison и АТ&T. Те все още не са достигнали пълния си капацитет, а това е много скъп процес. Тези печалби са им необходими, за да подобрят мрежата си, да я разширят, да я приспособят в някои части, да я подготвят за новите технологии, това са все скъпи процеси.

Така че, когато се вглеждат в резултатите за всяко тримесечие, важните цифри са привлечените клиенти. Те имат 2,1 милиона нови клиенти за последното тримесечие, много силно тримесечие за компанията. Това е основата на плана им за преобразяване и той работи.

Колко време биха им дали инвеститорите при тези стойности на среден месечен приход на потребител? Какъв спад могат да си позволят преди инвеститорите да кажат: нека се опитаме да действаме малко повече като типичен оператор?

Ако се замислите, тук всичко е обратното на Tweeter – средният приход на потребител нараства, а потребителите намаляват. При T-Mobile е обратното. В един съвършен свят и двете могат да съществуват. Ето и тайната на бизнеса... Това са три компонента, само три: продаваш на цени по-високи от себестойността, продаваш на все повече хора и вдигаш цените. 

Сега някои ще си изключат телевизорите! Това е тайната на всеки бизнес, на всяка компания, която ние разискваме: продаваш телефони – сваляш себестойността, вдигаш цената, увеличаваш клиентите, продължаваш да увеличаваш клиентите и продаваш над себестойността. Но ето и проблем – те получават по-малко пари, реално снижават цените, докато прибавят нови клиенти. За Уолстрийт това работи само докато се прибавят клиенти, но ако нарастването на клиенти забави темпа си или качеството на тези клиенти се влоши, тогава започват тревогите.

 

Последни новини
Още от Начало