Пуерто Рико иска да обяви банкрут

Малката държава с огромен дълг

Алекс Стийл от Bloomberg News разглежда финансовите трудности пред Пуерто Рико.

Случващото се в Пуерто Рико засяга много хора заради взаимните фондове инвестирани в общински облигации. Страната има огромен дълг, но решенията не могат да се вземат лесно.

Ето и ситуацията: за малка островна държава Пуерто Рико има гигантски дълг от почти 70 милиарда долара. Една от агенциите ѝ просрочи задълженията си миналия август и започна разговори с кредиторите за намаляване на разходите. През януари, беше предложен план за драстично намаляване на дълга почти наполовина като бъдат платени между 39 и 72 цента за долар.

Следващото плащане от 2 милиарда долара за главница и лихви, трябва да се направи до 01 юли. В момента във Вашингтон се разгаря дебат за това как точно трябва да се подходи, тъй като Пуерто Рико и държавните агенции не могат да използват инструменти за обявяване на банкрут, за да преструктурират дълга. 

Ето и малко предистория. Пуерто Рико има по-голям дълг от всеки един американски щат, с изключение на Калифорния и Ню Йорк и не са го натрупали сами. В средата на предното десетилетие, големите банки бързат да стъпят на острова и да установят тук свои клонове, след като територията въвежда данък продажби. Банките събират стотици милиони долари от такси, Пуерто Рико прибира в хазната над 126 милиарда долара. Но икономическите условия се променят, когато САЩ преустанови специалните данъчни облекчения за страната и от 2006, всяка година, с изключение на една, икономиката се свива, а нивото на бедността е все по-високо. Населението намалява и се очаква през 2050 да достигна най-ниските стойности за последните сто години.

Какво ще стане сега? Администрацията на президента Обама и губернаторът на Пуерто Рико говорят за това, че федералният контрол трябва да се съчетае с план за осигуряване на страната на достъп до ясен процес на банкрут. Инвеститорите и застрахователите са против, защото някои не могат да понесат още загуби. Някои го определят като външна финансова помощ. Но кредиторите твърдят, че независимо каква помощ ще получи, държавата трябва да въведе строги икономически ограничения. Налице е и тревогата, че ако се разреши на Пуерто Рико да приложи съдебно разпоредена  реорганизация без ограничения и без надзорен съвет, няма да реши проблема с бюджета на острова.

 

Последни новини
Още от Начало