Еврозоната се нуждае от общо финансово министерство

Франция и Германия призовават за създаването на общо финансово министерство за постигането на устойчив растеж

Снимка: Paul O'Driscoll/Bloomberg News Снимка: Paul O'Driscoll/Bloomberg News

Еврозоната трябва да продължи да работи по структурните реформи и по-тясната интеграция, включително за финансово министерство на блока, за да постигне устойчив растеж, заявяват гуверньорите на френската и германската централна банка, съобщава Investor.bg.

ЕЦБ не постига целевата си инфлация от 2% вече три поредни години и е малко вероятно да го направи скоро заради ниските цени на петрола, невзрачния икономически растеж, слабото кредитиране и скромното увеличение на заплащането в еврозоната.

„Въпреки че паричната политика направи много за икономиката на еврозоната, тя не може да създаде устойчив икономически растеж“, пишат председателят на Bundesbank Йенс Вайдман и на френската централна банка Вилерой дьо Гало.

Вместо това еврозоната се нуждае от решителна програма на структурни реформи, амбициозен съюз за финансиране и инвестиции, както и по-добра рамка на икономическата политика, казват още Вайдман и Вилерой дьо Гало.

Идеята за подобно министерство бе прокарана през 2011 с цел заздравяване на координацията на националните политики, след като икономическата криза принуди Европейския съюз да финансира спасителни заеми за стотици милиарди евро на Гърция, Ирландия и Португалия.

„Сегашната асиметрия между националния суверенитет и общата солидарност създава опасност за стабилността на нашия валутен съюз“, пишат те.

„По-силната интеграция изглежда е очевидният начин да възстановим доверието в еврозоната, тъй като това ще благоприятства развитието на общи стратегии за държавните финанси и реформи за насърчаване на растежа“, казват още.

По-конкретно те призовават за създаването на общо финансово министерство, свързано с независим фискален съвет, както и създаването на по-силен политически орган, който да взима решения.

Последни новини
Още от Новини