Зика е разпространен в Азия от години

Мутирал ли е вирусът?

Трябва ли да се тревожим заради Зика?

Зика се разпространява от същите комари, които разпространяват и вируса Денга. Знаем, че Денга е разпространен в много части на Азия. Точно поради тази причина, повечето азиатски страни са застрашени от Зика. Това което хората забравят е, че Зика се разпространява в Азия от много години. Спорадично има случаи, за които се съобщава от различни части на Азия. Но това, което се случва в Бразилия е необичайно. Наблюдават се странични ефекти, притесненията са за бебетата, които се раждат с неврологични заболявания заради вируса Зика.

Тревогата е дали е мутирал вирусът. Случило ли се е нещо в Бразилия, за което светът трябва да се тревожи?

Значи се предполага, че в Бразилия се наблюдава нещо различно от това в Азия. Ако хора, които са пътували в този район се върнат тук с този изменен вирус, възможно ли е той да се разпространи в Азия?

Учените не знаят много неща за този вирус, не знаят всичко за него. Той се разпространи в Бразилия напоследък. Едно от нещата, които се опитват да разберат е какво го отличава, какво може да се случи при разпространяването му по света. За Азия предстои да разберем дали... Все още няма доказана връзка между вируса Зика и тези неврологични заболявания. Така че, какво би могло да се случи в Азия е въпрос, който още няма отговор. Дали ще има същото разпространение? Може ли да се имунизира населението? Мисля, че трябва да изчакаме, за да разберем.

Но ние вече сме виждали как се повлия икономиката в Азия при разпространението на птичия и свинския грип. Какво би се случило, ако има епидемия от Зика тук?

Както и при птичия грип и други инфекциозни заболявания, страда основно туристическата индустрия. Вече го виждаме в Южна Америка – много хора променят плановете си за пътуване, бъдещи майки не искат да пътуват в района. Надяваме се в Азия да няма сериозна епидемия, но ако трябва да внимаваме за нещо, то това е туристическата индустрия.

 

Последни новини
Още от Начало