Петролният фонд на Норвегия е разпродал дела си в 73 компании през 2015

Норвежкият инвестиционен фонд се фокусира върху политиката си за отговорно инвестиране

Снимка: Kristian Helgesen/Bloomberg Снимка: Kristian Helgesen/Bloomberg

Петролният фонд на Норвегия с инвестиции в размер на $ 810 млрд. се е разделил с участието си в 73 компании през миналата година. Мотиви за някои от тях са били опазване на околната среда или тип управление, което е част от политиката на фонда за отговорно инвестиране, предава Investor.bg.

По време на годишните срещи на групите, в които най-големият държавен инвестиционен фонд в света има участие, фондът е гласувал срещу 9 хил. решения, макар да са били подкрепени от компаниите. Сред тези групи са Apple, ExxonMobil, Sanofi, Anheuser-Busch InBev, Toyota иGeneral Electric.

Данните са включени във втория годишен доклад на фонда за отговорно инвестиране, представен в четвъртък, който детайлизира целта на фонда да използва влиянието си на финансовите пазари, за да настоява за добро корпоративно поведение.

Темпът на продаване на участието е нараснал от 49 компании през миналата година, когато Norges Bank Investment Management се раздели с акциите си в компании за въглища и цимент, както и в някои миннодобивни компании. Фондът е продал участието си в 16 компании за генериране на електроенергия чрез въглища, 11 за добив на въглища, 9 в строителния и миннодобивния сектор и 8 в производството на цимент.

Подкрепата на фонда за предложенията на компаниите по време на годишните им срещи все пак е по-голяма, гласувайки за 92% от тях спрямо 85% през 2014.

И все пак фондът е гласувал срещу големи компании, особено по въпроси за обединяване на ролите на главния изпълнителен директор и председателя. Сред 25-те най-големи компании, част от портфолиото на фонда, JPMorgan, Wells Fargo, GE, Exxon и Johnson & Johnson са получили отказ за обединяването на двете позиции.

Фондът освен това започна да обявява предварително как ще гласува на годишните срещи на компании като BP, Royal Dutch Shell и AES. Той разкри, че е спрял девет случая на предварително оповестяване, след като компании са реагирали положително. Инициативата, която е уникална сред най-големите инвеститори, предизвика дебат дали това е най-добрият подход за промяна на поведението.

Единствената компания, която не е включена в доклада, е Volkswagen, германският производител на автомобили, обхванат от скандал за манипулиране на данните за отделяните вредни емисии. Като най-голям собственик на обикновени акции във VW след тримата големи инвеститори, доминиращи в борда, петролният фонд заяви, че структурата за управление е „сложна и проблематична“.

Фондът е „наблюдавал компанията внимателно и, провеждайки разговори, е поискал по-добра структура на управление“. VW, в която само 1 от 20 директори от управителния съвет е независим от компанията и акционерите ѝ, обяви намерението си да подобри корпоративното си управление, обяви фондът.

Представяйки приоритетите си за годината, фондът, финансиран от петролни приходи, иска акционерите в САЩ да могат да предлагат свои собствени директори. Той предпочита и индивидуалния, а не общия избор на борда на директорите в Швеция.

Последни новини
Още от Новини