Нови данни за турската икономика

Ердем Баши: целта е инфлация под 10%

Ердем Баши, гуверньор на централната банка на Турция. Photographer: Akos Stiller/Bloomberg Ердем Баши, гуверньор на централната банка на Турция. Photographer: Akos Stiller/Bloomberg

Инфлацията при цените на потребителски стоки в Турция нарасна повече от предвижданото за януари, като най-голямо е увеличението при храните и данъците.

Годишната инфлация през изминалия месец се повиши до 9.58 % в сравнение с декемврийската от 8.81 %, съобщи бюрото по статистика.

Гуверньорът на турската централна банка, Ердем Баши заяви, че постигането на инфлация от 5 % няма да се осъществи до 2018, и целта е да се направи опит да се задържи инфлационния процент под 10 през първото тримесечие. Ограничаването на ръста на цените е особено важно за Турция, която разчита на приток на чужди капитали, за да финансира дефицита по текущата си сметка.

Лирата се търгуваше с 0.1 % по-ниско и курсът достигна 2.9552 за долар. Валутата изгуби около 20% през миналата година според данни на Bloomberg.

Монетарната политика на централната банка не е достатъчно строга, за да защити лирата от по-нататъшна обезценка, особено ако турската икономика се изправи пред външни удари.

Последни новини
Още от Начало