Какво движи разпродажбите на акции и суровини?

Уве Парпарт, старши стратег и директор „Анализи“ на Reorient Group, коментира състоянието на глобалната икономика и пазарите на суровини в предаването „Asia Edge” по Bloomberg TV

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Какво пропускаме?

Не знам. Това, което привлече вниманието ми, гледайки данните за икономиката на САЩ, е силното представяне на автомобилния сектор. Очевидно един от големите въпроси, който вълнува пазарните играчи е изправена ли е пред срив икономиката на САЩ? Виждаме голяма волатилност на финансовите пазари и икономическо забавяне в световен мащаб. Разгледах и останалите данни, търсейки информация за хората, които не харесват работата си, финансовото си положение, това, че не могат да си купят кола. Но изглежда, че данните за ръста на продажбите на автомобили през януари ще надминат първоначалните очаквания.

Или хората са решили да пристъпят към покупка преди вдигането на лихвените проценти, когато това би им струвало по-скъпо?

Възможно е. Всъщност благосъстоянието на американците е големият въпрос, на който се търси отговор през последните няколко години. Все пак мисля, че данните са обнадеждаващи.

Добър измерител за китайската икономика ли е това? На фона на представянето на останалите сектори в страната? Имам предвид, виждаме, че настоящата ситуация не е оптимистична.

Всички сектори в китайската икономика отчитат забавяне с изключение на сектора на услугите. Няма две мнения по въпроса, че доходите на глава от населението вече не отчитат повишение спрямо ръста от 10%. Така че определено това би било проблем. В същото време секторът на услугите записва ръст от 8,5%. Според мен това е напълно допустимо. Производственият сектор вероятно отчита спад от около 5%. Възможно е дори и повече. Мисля, че това е промяна, която ще продължи. Не мога да кажа кажа със сигурност, че представянето на другите сектори е най-добрият измерител. Мисля, че това е много по-важен фактор за САЩ.

Пазарите отново поеха надолу... Отчасти заради притесненията, свързани с китайската икономика. Отчасти, заради опасенията, свързани с петрола. Какъв баланс трябва да се поддържа? Капиталовите пазари са загубили връзка с реалността. Но може би има нещо, за което хората наистина се притесняват.

В днешно време всички цени са показател за забавящата се глобална икономика. Това е един от ключовите проблеми. Според мен причината за ниските цени на петрола може да се търси в наличието на свръхпредлагане на суровината. Очевидно, има забавяне на световната икономика. Вярвам, че данните, които предоставя Международният валутен фонд са коректни, но въпреки това хората трябва да имат „едно наум“. Мисля, че цените на суровините са много ниски сега.

Какво смятате за кризата на пазарите на суровини? Идеята, че това ще накара много страни с огромни суверенни фондове да започнат да разпродават активите си. И това ще има обратния ефект на количествените облекчения. Засилените разпродажби ще намерят отражение в понижението на цените на активите. Споделяте ли това?

Да, определено. Няма съмнение, че това ще има дефлационен ефект. Поначало е вярно за всички активи. Ако акциите запишат понижение, говорим за дефлациoнен ефект. При затягането на паричната политика също така. Ако трябва да бъда честен, не разбирам защо Фед пристъпи към затягане на паричната политика в дефлационна среда на фона на забавянето на глобалната икономика. Според мен трябва да мине известно време, за да видим всъщност какво пропускаме.

 

Последни новини
Още от Новини