Застрашени ли са САЩ от рецесия?

Ян Хатциъс, главен икономист на Goldman Sachs пред Bloomberg

Да започнем с коментарите на председателя на Федералния резерв, Стенли Фишър, който каза: „Ние просто не знаем какво ще направим през март“. Трудно ли е да се измери въздействието върху американската икономика при настоящата финансова нестабилност?

Мисля, че те повтарят, това което стана ясно при изявлението на FOMC миналата седмица, в което общо взето те казват, че се отказват да направят оценка на риска и искат да разберат какво всъщност означават сътресенията. Фишър каза също, че данните са съвсем прилични, данните за пазара на труда са особено добри, но не се ангажира с подробности за срещата през март и периода след нея. Той демонстрира разумно оптимистичен поглед относно средносрочната прогноза за лихвите, но и по-малка увереност в сравнение с тази, която излъчваше преди няколко седмици.

Смятате ли, че няма да видим тези четири повишения на лихвения процент, които планираха през миналата година?

Със сигурност ще бъдат осъществени по-малко от четири. Все още са заложени четири, все още е заложено повишение през март, но в момента мартенското повишение ми се струва малко вероятно. Все още трябва да видим силни показатели за пазара и този петък ще научим данните за американския трудов пазар. Вероятно ни трябва и малко по-висока базова инфлация и вече предприехме стъпка в тази посока вчера. Базовата инфлация вече е 1,4%. Най-важното е в краткосрочен план да видим сваляне на напрежението на финансовите пазари, а това е вероятно най-несигурното на този етап.

Вие се занимавате с данните за трудовия пазар, но миналата седмица излязоха и данните за четвъртото тримесечие, които показаха ръст в БВП под целта от 2%. Възможно ли е да сме свидетели на нарастващ риск от рецесия за САЩ?

Не смятам, че рискът от рецесия е много висок, но мисля, че данните за БВП вдигат много шум, но отразяват минал период и се влияят от нестабилни фактори. В личния ми списък от любими икономически индикатори, БВП не е сред водещите, в същност той е доста назад. Данни за финансови пазари, бизнес проучвания предлагат много по-смислени ориентири как се справя икономиката. Така че, лично аз не отдавам голямо значение на данните за четвъртото тримесечие.

Какво ще кажете за работните места през януари? Мислите ли, че могат да се поддържат на нивото от 190 000?

Постигнахме консенсус, че те трябва да се разглеждат ежемесечно. 190 000 е почти два пъти повече от заложения тренд, числото което ни трябва, за да е стабилно нивото на безработица. Това е добър резултат, но малко по-нисък от невероятните цифри от последното тримесечие.

Да поговорим за случилото се в петък в Bank of Japan, защото това беше шок за всички пазари тук. Какво мислите за стъпката на гуверньора Курода да приеме негативна лихвена ставка? Това отчаян ход ли е?

Не, мисля, че беше ясен знак, че не са близо до целта, че данните за базова инфлация и то базовата инфлация според западната дефиниция, при която се изключват енергията и храната. Да, базовата инфлация се повиши, сега наблюдаваме лек спад, смятаме, че той ще продължи през следващите няколко месеца. Така че, очакваме някакво допълнително облекчение от BoJ през следващите месеци. Стратегически, този ход не беше изненада, но тактически беше изненадващ, защото дойде малко по-рано и беше по отношение на лихвите, а не на количествените облекчения. Не бих отишъл толкова далеч и да го нарека отчаян ход, но мисля, че той означава, че те не са близо до целта си и ако се наложи ще продължат по този път, стига опитът да покаже, че са постъпили разумно.

 

Последни новини
Още от Начало