Sony след преструктурирането

Компанията надвиши прогнозираните печалби

В какво беше най-силна Sony?

Третото тримесечие беше много силно за филмовия и музикален бизнес на компанията. Новият филм за Джеймс Бонд, „Спектър“ е четвъртият най-касов филм в Северна Америка, а албумът на Адел, 25 счупи доста рекорди.

Бизнесът с видеоигри продължава да е стабилен. Последният сезон на голямо пазаруване беше най-добрият до момента за PlayStation 4 и вдигна продажбите до 37 милиона конзоли в цял свят.

Но Sony е силно диверсифицирана компания, дори и след последното преструктуриране. Спадът в търговията с чипове несъмнено ще окаже влияние. Какви са прогнозите за Sony?

Ситуацията се влошава, след като и Apple обявиха, че снижават прогнозите за продажбите си за първи път от десетилетие насам. Sony определено понесе удар при имидж сензорите, устройствата, които се монтират в камери и смарт телефони и понижиха годишните си прогнозни продажби до една трета от очакваното.

Но от компанията твърдят, че понижението ще е краткотрайно и очакват възстановяване на търговията в периода второто тримесечие.

От Sony твърдят също, че ще изпълнят четири годишните прогнози. Това е доста смело изявление за компания, която е известна с това, че не успява да достигне прогнозните си резултати. Това ли е краят на лошите новини от Sony?

Наистина това е повратен момент. Да не забравяме, че тази компания снижаваше прогнозните си печалби 15 пъти през последните 7 години. Но това е и една много различна компания. Тя премина през болезнено преструктуриране, съкращения на работни места, продажба на Vayo, драстично свиване на бизнеса с телевизори и смарт телефони. Sony е в отлична форма и сега президентът Хирай обръща поглед към областите, където се очаква ръст. Тук се включват имидж сензорите, но също и някои от високо доходните мрежови услуги като стриймване на игри, музика и видео. Разбира се, някои от най-очакваните продукти на Sony излизат на пазара тази година – PlayStation VR ще бъде по магазините през юни.

 

Последни новини
Още от Начало