Китайската нова година: спад в покупките на луксозни стоки

Анализаторите говорят за спад в търговията на дребно

От какво най-много страдат търговците на дребно?

Анализите сочат, че най-трудно ще е за търговците на бижутерия и часовници, а това е много интересно, защото дори като вървиш по улиците в центъра на Хонконг, някои от тях се опитват да те накарат да влезеш в магазините им.

Някои от големите бижутерски вериги, като Chow Tai Fook, вече предупредиха инвеститорите, че продажбите около китайската нова година няма да са толкова добри колкото в миналото.

Вие сте за първи път тук, в Хонконг, пристигате от Чикаго, но ние знаем, че лунната нова година е много важен празник. Вие направихте проучване, така че за кои търговци ще е най-трудно?

Това определено са търговците на бижута и на луксозни часовници. Като цяло, повечето търговци, с които говорихме смятат, че спадът засяга цели я сектор на търговията на дребно. Вижда се спад в търговията с електроника, облекла, туристически продукти. Явно целият сектор е засегнат.

Направихте доста задълбочено проучване. Как смятате, колко дългосрочен ще е ефектът върху търговията в Хонконг?

Нещата не са толкова зле колкото са били преди четири-пет години, когато спадът около китайската нова година е отчаял доста търговци. Може да очакваме отражение в резултатите за първото тримесечие, особено ако има големи намаления, маржовете падат.

Но това не е единственият сезон на разпродажби. Има и други такива и вероятно търговците ще могат да наваксат загубите.

Последни новини
Още от Начало