Brexit за инвеститори

Нуждаем се от ръст на европейския пазар

Независимо от изхода от референдума, периодът преди него е изпълнен с несигурност. Ви като инвеститор в английски акции как подхождате към тази ситуация?

Напълно спокоен съм за прогнозите за акциите, стига да мога да купувам с прилично качество. По-скоро се притеснявам за пазара на английски държавни облигации, защото те зависят силно от двама купувачи: ВоЕ с програмата си за изкупуване имат регистрирани 35 цента на облигация и чуждестранните купувачи, които гледат на британската лира като на относително безопасно убежище в бурното море.

Brexit трябва да тревожи чуждестранните инвеститори и ако те се изнесат масово, пазарът ще е в беда.

Мислите ли, че това ще се случи?

Не залагам много на такъв резултат.

Обсъждаме това през последните дни и ни е интересна вашата гледна точка. От Barclay твърдят, че при този сценарии Англия се превръща в безопасно убежище. Говорехме и за емигрантите, Европа е изправена през множество трудности. Можем ли да бъдем спокойно място сред бурята?

Самият период на промяната ще създаде значителна несигурност, така че не очаквам още от първия ден инвеститорите ще скокнат да си ходят, независимо от решението за Brexit. Като оставим това настрана, при подобни събития пазарите не са склонни да се фокусират върху тях, докато деня на гласуването на наближи, а и има въпроси, по които още не сме наясно. Какви ще са последиците за британската икономика, независимо в каква посока ще е решението.

По отношение на акциите, нека погледнем от още един аспект. Големите международни компании със седалища в Англия вдигат доста шум. Ако искате да инвестирате в английски акции с ръст кои са местните компании, може би по-малките компании, може би такива от FTSE 250, макар техните акции са изложени на най-голям риск?

Това е интересно предизвикателство. Бих казал, че компаниите, които са изложени на най-голям риск, са тези които изнасят единствено за ЕС. Бариерата е риск, щом отново се сложи бариера, тя ще ограничи възможностите им за бизнес. Чистите местни акции изглеждат сравнително добре. Също и големите играчи, износителите в международен мащаб, които търгуват в цял свят, те също трябва да са спокойни.

Наблюдаваме преоценка на акциите на компании с голяма европейска износна експозиция. Повечето хора очакват да има търговско споразумение. Ако видите цените на такива акции да се понижават, ще гледате ли на тях като входни точки?

Определено. Непрекъснато търся входни точки в контекста на търсене на относително добре претеглени акции спрямо индексите, в контекста на вероятност на слаби парични потоци, сделки с облигации, ниската инфлация, която вероятно ще нарасне... Същинската инфлация не е висока в Англия, тя не е висока като цяло и за света. И след като премине вълнението и спада в акциите, инфлацията ще се завърне и в Англия можем да очакваме инфлация от 2%.

Кратък въпрос: ръстът на вътрешния пазар в Европа по-важен ли е от ръста на износа?

Определено се нуждаем от ръст на европейския пазар. Ръстът на вътрешния пазар е изключително важен за бъдещето на Европа.

Последни новини
Още от Начало