Великобритания бележи ръст на БВП

Безработицата е на най-ниското си ниво от десетилетие

БВП на Великобритания почти напълно отговаря на прогнозите. Марк Бартън с подробностите.

В края на миналата години британската икономика е набрала скорост благодарение на сектор услуги. БВП се повишава с 0,5% през четвъртото тримесечие в сравнение с предходното тримесечие и се приближава до предварителните икономически оценки.

Производството расте за дванадесето поредно тримесечие, безработицата е на най-ниското си ниво от десетилетие. Политиците, разбира се се фокусират върху глобалните рискове за британската икономика, нещо което вероятно ще обявят през следващата седмица.

Инфлацията за тримесечието беше коментирана от гуверньора на ВоЕ, Марк Карни, който заяви, че БВП трябва постепенно да нараства, за да оправдае евентуално повишение на лихвения процент от рекордно ниското ниво на което той стои от 2009.

Някои отрасли на икономиката са все още са с показатели на най-ниските си нива и през изминалата година. Между другото, икономиката показа ръст от 1.9% през четвъртото тримесечие в сравнение с миналата година, което е най-слабото годишно покачване от 2013.

Днешните данни отново показват продължаващата зависимост на икономиката от потребителите, които се възползват от ниската безработица, евтиния петрол и реалния ръст в заплатите. Услугите съставляват около 80% от БВП, бележат нарастване до 7% в сравнение с 6% от предишното тримесечие. Водещи са бизнес и финансовите услуги. Индустриалното производство спада с 0,2%, при леката промишленост няма промяна, а комуналните услуги и миннодобивната промишленост се свиват, строителството спада с 0,1%. Но икономиката расте с 0,5% през последното тримесечие благодарение на националната икономика.

 

Последни новини
Още от Начало