Ще продължи ли обезценяването на юана?

Василeoс Кионакис, управител валутни стратегии в UniCredit коментира силния долар, забавянето на китайската икономика и финансовия резултат на Apple в предаването Countdown по Bloomberg TV.

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Манус Крани, Bloomberg:

Tова, което се случва с Apple е резултат от два процеса, които наблюдаваме на валутните пазари. От една страна, проблемите, свързани с девалвацията на юана, а от друга – тези, които съпровождат по-скъпия долар. А един от изпълнителните директори, с които разговаряхме, споделя, че проблемите в глобален мащаб рефлектират толкова силно върху неговия бизнес, колкото не се е случвало досега. Можем ли да кажем същото и за Apple?

Василeoс Кионакис, Unicredit:

Да, така е. Всъщност Федералният резерв анонсира това от дълго време заради опасенията, свързани със силния долар. Що се отнася до това, не смятам, че ще изиграе ключова роля върху решенията на ФЕД. Но определено ще има голямо значение.

Каролин Хайд, Bloomberg:

За да бъдем по-точни, Аpple е загубила 50% от приходите си заради поскъпването на долара от 2014 насам. Ако приходите й през 2014 са достигали $100, то през тази година достигат едва $85. Въпреки всичко не можем да кажем, че продажбите в Китай са в най-добрия или най-лошия си период. 

Манус Крани, Bloomberg:

Ще поговорим повече за ФЕД по-късно в предаването, имайки предвид, че днес приключва двудневната им среща. Ако се фокусираме обаче върху Китай и юана. Имахме много дебати по този въпрос, вероятно сте чули в началото на годината. Хареса ми заглавието, което видях на терминала тази сутрин „Китайската централна банка се превръща в азиатския ФЕД“, от гледна точка на ефектите на водената парична политика. Насочвайки вниманието на зрителите към Китайската централна банка и рязкото движение на всички азиатски валути, ще продължи ли обезценяването на юана и през 2016? Това е първият ми въпрос. И ще намери ли това отражение това върху реалната икономика и бизнеса. По-специално върху азиатските държави, имайки предвид, че Китай няма толкова голям ефект върху Apple.

Василeoс Кионакис, Unicredit:

Според мен все още не сме видели най-ниското ниво, до което може да падне юанът. От една страна виждаме, че Китайската централна банка се подготвя за либерализация на капиталова сметка. От друга страна, виждаме тази облекчена парична политика, която води до изтичането на капитали. До степен, в която централната банка позволи на юана да се движи свободно на междубанковия пазар, отливът на капитали може да окаже още по-голям натиск върху покупателната сила на валутата. Това e в най-общ план. Що се отнася до последиците в останалите региони, защото определено има такива върху тях. Преди всичко, когато юанът поевтинява, става по-трудно за конкурентите му да избегнат потенциална криза или икономическо забавяне. От тази гледна точна, големите конкуренти като Южна Корея, например, трябва да следват такива политики, които ще благоприятстват отслабване на валутата.

 

 

 

Последни новини
Още от Новини