Изкуственият интелект преобръща пазара за киберзащита

„До три години ще видим различни играчи на пазара. Големите ще си отидат или ще трябва да създадат нови технологии и иновации“. Това коментира Гай Гаспи, основател и гл. изп. директор на Deep Instinct в интервю на Елиът Готкин, On The Move, Bloomberg TV.

Гай Каспи. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Гай Каспи. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Вие казахте, че сте първата компания за киберсигурност, или поне първата, която възнамерява да приложи изкуствен интелект за постигане на по-голяма киберсигурност.

Точно така. Deep Learning е уникална методология, клон на изкуствен интелект. Това е много сложен алгоритъм, всъщност цяла група от алгоритми, заимствани от компютърните науки и математиката. Ние сме първата компания в света, която се сети да вземе тази методология за изкуствен интелект и да я приложи в киберсигурността.

 

Стартирахте през ноември 2015. Какъв е интересът и подкрепата, която получавате от корпоративните и правителствени агенции, за да се развивате?

Имаме огромен интерес от страна на банковите и финансовите институции, от правителството в САЩ и разбира се от Израел. Откакто стартирахме са минали само четири месеца, а почти не можем да отговорим на всички поръчки, които имаме.

 

Илюстрирайте успеха на своя продукт. Защо е по-добър от останалите?

В независими тестове в най-голямата лаборатория на САЩ в Европа и във Великобритания резултатите показват, че в повечето от случаите ние сме на нива около 99% по степен на откриване и предпазване от кибератаки. Повечето компании, работещи в областта на киберсигурността в света, се занимават само с частта откриване. Те могат да Ви кажат, когато имате проблем, но не могат да го предотвратят. Ние работим и в двете области, като се справяме с около 20-30% по-добре от другите.

 

Казахте, че имате успех в 99% от случаите, но какво се случва с останалия 1 процент?

Единият процент ще го запазим за бъдещето. Много е трудно да се постигне 100-процентова сигурност в охраната и мисля, че ако ни сравнявате с останалите, с резултатите на компаниите за антивирусни програми, за IPS и IDS системи, резултатите се колебаят между 30 и 70%, което не е много добро ниво. Ние се справяме почти на 100 % със заплахите и мисля, че това е добре.

 

Тук са едни от най-големите компании за киберсигурност. Ако вие се справяте при близо 100 процента от заплахите, а те се справят с 20-30% по-зле от вас, това означава ли, че те просто трябва да се подготвят да напуснат пазара? Да си стегнат багажа и да си тръгнат?

Предполагам, че до три години ще видим различни играчи на пазара. Големите ще си отидат. Или ще трябва да създадат нови технологии и иновации, или ще се пристъпи към сливания и придобивания на други компании. Но съществуващите методологии на киберзащита, периметърът на защита на тези организации вече не работят. През последните две години бяхме свидетели на огромен брой атаки от типа APT, както наричаме целенасочените, устойчиво повтарящи се атаки - Sony, Morgan Stanley и много други. Щетите са огромни, а съществуващите технологии не са достатъчно добри, за да неутрализират заплахата.

 

Привлекли сте десетки милиони долари в своята стартъп компания и продължавате да работите в тази посока. Каква е Вашата цел? Какво търсите и за какво ще използвате тези средства?

През следващите няколко инвестиционни транша очакваме да достигнем 50 млн. щатски долара. Целта ни е да построим мултимилиардна компания. По-голямата част от средствата ще отидат за развитие, за да стъпим по-масово на американския пазар. Разбира се, ще инвестираме и в развитието на технологиите.

 

Последни новини
Още от Начало