Тежък удар за инвеститорите в недвижими имоти в Сингапур

Отбелязан е спад от 20-30%

Хаслинда Амин, Bloomberg, Хонконг

Колко сериозен е проблемът с недвижимите имоти?

Достатъчно е да се каже, че сингапурският пазар е смазан. Предприемачите продължаваха да строят кула след кула, сякаш ръста от 9% на китайската икономика ще продължи вечно и ще стимулира и други индустрии. Така се стигна до излишък от офиси в централния търговски район. И познайте какво: по-късно през тази година още една 38-етажна сграда ще отвори врати.Въпросът е, кой ще се нанесе в нея? Нищо чудно, че през миналата година сингапурнският индекс за наем на търговска площ направи най-големия си срив от 2009 насам.

Банките се свиват, Barclay съкращава още работни места в Азия, включително и в Сингапур. Твърди се, че двадесетте най-големи чуждестранни банки, разполагат с излишък от 52 000 квадратни метра офис площи. А само тази година се предвижда изграждането на още 280 000 квадратни метра. Ето на това му се казва грешка в изчислението на ръста! Градът на лъва вече не изглежда толкова царствено!

Как се справят инвестиционните фондове за недвижимо имущество? Отслабнали ли са позициите им?

Да го кажем така, ако се вложили пари в трите най-големи сингапурски фонда за недвижими имоти, то вие сте изгубили 20-30% в рамките на една година. За сравнение, средно в света тези загуби са 10%. Тук взимаме предвид единствено фондове с пазарна стойност над 1 милиард и поне 40% приходи от собственост върху недвижими имоти.

 

Последни новини
Още от Начало