Номиналният растеж трябва да е цел за всяка икономика

Марк Бърджис с коментар относно целите на растеж пред световните икономики в ефира на Bloomberg.

снимка: Bloomberg TV Bulgaria снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Мисля, че като се върнем на новината, за която писа Саймън Кенеди. Подценени ли са структурните промени, защото през последните 5-6 години говорим за циклично възстановяване, независимо дали сте централен банкер, навсякъде по света вниманието е насочено върху цикличността, а не върху структурните въпроси.

Един мой колега написа статия за появяването на подобна тенденция на изтичане на работна ръка от развиващите се пазари, което замества нуждата от капиталови инвестиции в западните фабрики и как това се отразява дефлационно. Мисля, че статията как роботите ще бъдат следващата стъпка в това не е напълно нереална.

Как се проявява това, ще започнем ли да живеем в среда на постоянно ниска инфлация, защото ако това е така, ще трябва да променим нагласите си. В момента всички смятат, че сегашното положение е временно, какво ще стане, ако не е?

Едно от нещата, които хората често пренебрегват е, след края на световната финансова криза, че дългът не си е отишъл, а е беше прехвърлен на правителствата на развиващите се икономики. Задлъжнялостта е много висока в Западния свят и този нетен дълг и липсата на растеж е много дефлационна и централните банки се притесняват с право за тези дефлационни сили – като ниските цени на петрола и евентуалната девалвация на юана. Всички тези неща подкопават инфлацията и правят намаляването на този дълг много трудно.

Споменахте развиващите се пазари, чудя се дали това е тенденция само в развития свят.

Докато подготвяхме този разговор, Саймън Кенеди искаше мнения на централните банкери и тези, с които говорих бяха от развиващите се пазари. Те биха се радвали да имат този проблем, защото проблемите, които те имат са възходящ риск срещу инфлация и низходящ риск срещу растеж. Какво значи всичко това за развиващите се пазари

Аз не виждам инфлация на тези пазари и мисля, че те самите не я виждат. Има няколко изолирани случая, в които икономиката е излязла от релси, но като цяло, особено ниската цена на петрола се оказва много дефлационна. Увеличаването на номиналния растеж е основен стремеж за всички икономики и развиващите се пазари не са изключение.

Джон, вие говорихте с южноафриканците, руското БВП спада драстично – с 3,7% за 2015 година на годишна база. Руската централна банка има проблем с инфлацията и предстои среща през тази седмица – те имат проблем с инфлацията и растежа, как да се справят с него? Южна Африка също има тези два проблема, както и Бразилия. Турция има проблем единствено с инфлацията, но има много икономики в света, които се вписват в този модел.

Така е, за някои икономики това е истинско предизвикателство и не е ясно какви мерки трябва да предприемат централните им банки, за да увеличат растежа и намалят инфлацията. Липсата на растеж на запад и възможността им да изнасят прави положението им доста сложно.

Марк, когато погледнете този спад от 3,7% на руското БВП, преди 12 месеца, приближаването на ниво от 80 рубли за долар беше наречено криза, сега го наричат буфер срещу спадащата цена на петрола. Не мога да разбера кое от двете е в действителност.

Видяхме сериозна волатилност в движенията на валутните пазари – те наистина са много нестабилни и несигурни. Живеем в много несигурни времена, мисля, че ще се справим с тях. Мерките от централните банки, които видяхме през последните 5 години повишават ликвидността в системата. Цените на активите са нагоре, но в резултат на това, растежът е много малък и всички очакваме какво ще направят.

Марио Драги ще говори довечера, мисля, че Вайдман ще говори в сряда, очакваме и срещата на Фед. Японската централна банка също заседава в петък, така че имаме доста срещи на централните банкери, това някакъв рекорд ли е? Какво можем да очакваме?

Ясно е, че Фед е решен да вдигне лихвените проценти и видяхме първата стъпка към това. Има много членове на Фед, които биха искали той да стане по-агресивен, но с ниските цени на петрола и влиянието, което това имаше върху намаляването на капиталовите разходи в промишлеността, в момента виждаме повишаващ се лихвен процент на фона на производствена рецесия в Съединените щати. От много време не сме виждали такова нещо, но изправя пазарите пред нещо като дилема. 

 

Последни новини
Още от Начало