Симеонов: Нормативната база не дава възможност на бизнеса да се разгърне

Данъчните условия са предпоставка за по-голям ръст на икономиката, но е необходима промяна на нормативната база за облекчаване на бизнес климата.

Валери Симеонов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Валери Симеонов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За изминалата година от управлението на 43-тото Народно събрание не остана време и място да се обърне внимание на икономиката. Видяхме по-висок от очаквания икономически растеж вследствие на политическата стабилност, която успяхме да постигнем въпреки прогнозите на анализатори за нови предсрочни избори. Това коментира Валери Симеонов, съпредседател на Патриотичния фронт, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Не видяхме целеви действия по посока облекчаване на функционирането на малкия и среден бизнес. Европейските средства по линия на програмата „Конкурентоспособност“ не са достатъчно условие за постигането на желаните резултати още повече, че по-голямата част от тях са насочени в направления, които не създават нови работни места и бъдещо възпроизводство.

Най-тежкият проблем за българския частен бизнес е липсата на административни условия и наличието на административен рекет. Голяма част от младите хора не могат да започнат бизнес заради административните пречки и липсата на достатъчно капитал. Въпреки това трябва да отчетем, че бизнес средата в България, която се формира основно от нивото на данъците, не е толкова неблагоприятна. „За миналата година между 4-6 хил. гръцки фирми са прехвърлили бизнеса си в страната.“

Валери Симеонов коментира още съдебната система, стабилността на правителството, възможността за нови предсрочни избори и възможните рискове пред икономиката.   

Вижте повече в следващото видео:

 

 

 

Последни новини
Още от Начало