Димитров: За по-висок икономически растеж са необходими системни промени

Икономиката на България не се представя толкова зле спрямо останалите европейски държави от началото на кризата през 2008 насам, коментира проф. Димитров

Митко Димитров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Митко Димитров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българската икономика има потенциал за много по-висок растеж, но за да се случи това са необходими решителни и системни промени. Все още има нерешени въпроси от периода на прехода към пазарна икономика, които продължават да тежат на българската икономика, коментира проф. Митко Димитров, директор на Института за икономически изследвания при БАН, в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Необходими са законови промени и конкретни политики за закрила на собствеността, защита на договорите, защита на конкуренцията и преодоляване на измамното и корумпирано икономическо поведение, каза още проф. Димитров.

„Страните под $17 хил. БВП на глава от населението имат потенциал и резерви за икономическо развитие. По думите му съществуват резерви в икономиката на България, които все още не са използвани, давайки пример с туристическия отрасъл.

Проф. Димитров коментира още статистиката за неравенството в световен мащаб, както и дали съществува основание за решителни промени в данъчната политика.

„Когато въведеш прогресивно облагане с няколко стъпки, ти оставяш в ръце на финансовия министър всяка година да решава каква да бъде стъпката.“

 

Последни новини
Още от Новини