Qualcomm изгражда фабрика за чипове в Китай

Американският производител ще работи заедно с провинция Гуейджоу

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Американският производител на чипове Qualcomm Inc. ще създаде съвместно предприятие с китайска провинция за разработване на чипове за сървърни системи. Това е най-новата стъпка на американската компания в нейната високорискова стратегия за преминаване отвъд продажбата на полупроводници за смартфони, предава The Wall Street Journal.

На фона на вълната от икономически сътресения в Китай висши служители на Qualcomm и провинцията Гуейджоу обявиха в неделя на церемония в Пекин плановете си за създаване на нова компания за полупроводници. Инвестиционното поделение на провинцията ще притежава 55% от съвместното предприятие, а за Qualcomm ще останат 45%. Двете страни ще направят финансови вноски, пропорционални на тези дялове на собственост, за да предоставят първоначалното финансиране за новата компания от около $280 млн., каза Qualcomm.

Алиансът следва поредица от стъпки от страна на китайските държавни служители и фирми за изграждане на по-силна полупроводникова индустрия. Съвместното дружество също така играе роля в последните усилия на китайски политици за трансформация на Гуейджоу, южноцентралната провинция с 35 милиона жители, в хай-тек център за изчислителни облаци, като част от икономическата трансформация на страната.

Още технологични новини може да видите от главния редактор на Investor.bg Бойчо Попов:

 

Последни новини
Още от Начало