Франция с нови мерки за борба с безработицата

Мерките включват 500 хил. схеми за професионално обучение, допълнителни субсидии за малките фирми и програми за насърчаване на чиракуването

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Президентът на Франция Франсоа Оланд обяви спешни мерки за намаляване на рекордно високата безработица, съобщава FT. Оланд явно се надява да подобри и шансовете си за повторно избиране на президентския вот догодина, отбелязва изданието.

Мерките включват 500 хил. схеми за професионално обучение, допълнителни субсидии за малките фирми и програми за насърчаване на чиракуването, пише Investor.bg.

Компаниите с по-малко от 250 служители се предвижда да получават по 2 хил. евро, за да наемат на работа младежи и продължително безработни за поне 6 месеца и при заплащане поне 1,3 пъти над минималната работна заплата за страната. След двегодишен период субсидията се предвижда да стане постоянна и да действа под формата на намаление на дължимите от работодателите осигурителни вноски.

Оланд обяви също така, че данъчните облекчения, които той обяви преди две години, ще действат постоянно от 2017.

„Трябва да действаме, така че растежът да се ускори и нови работни места да се създават по-осезаемо“, коментира Оланд. „Страната ни се изправя пред опасност от продължителна структурна безработица и има нужда от реформи“, допълва той.

Само 15 месеца остават до следващите президентски избори във Франция, поради което усещането за спешност е толкова важно за лидера на социалистите във Франция, отбелязва изданието. Оланд обвърза решението си да се бори за още един мандат със способността си да намали значително безработицата през следващата година.

Преди две години президентът също предприе мерки в подкрепа на бизнеса с цел намаляване на безработицата, които включваха и данъчни облекчения на стойност 40 млрд. евро за период от три години. На фирмите в страната се дадоха и повече възможности за гъвкава и временна заетост, но същевременно беше представен и план за намаляване на публичните разходи, като все още се очакват резултатите от тези мерки.

От 2012, когато Франсоа Оланд дойде на власт, над 600 хил. души се присъединиха към контингента на безработните. Безработицата във Франция продължава да е на рекордно високото ниво от над 10 на сто, докато средното за Европейския съюз ниво се понижи до 9,8 на сто. За сравнение, във Великобритания безработицата е 5,2%, а в Германия – 4,2% към ноември 2015.

Последни новини
Още от Начало