Още облекчения при еднодневните трудови договори от догодина

Ще бъдат увеличени електронните услуги, обяви социалният министър

От следващата година процедурата по сключване на еднодневни трудови договори в земеделието ще бъде облекчена още повече. Това каза в отговор на депутатски въпрос вицепремиерът и министър на труда и социалната политика  Ивайло Калфин в рамките на парламентарния блиц контрол.

Той обясни, че първоначалната оценка от този механизъм, който започна да функционира от лятото на миналата година, е, че е една полезна практика.

Това е полезна практика за всички – и за работниците, които имат осигуровки и осигурителен стаж, и за работодателите, и за държавата, защото се намалява сивият сектор, посочи Ивайло Калфин. 

86 хиляди еднодневни договора са били регистрирани през миналата година, информира министърът, цитиран от Investor.bg

Предвижда се облекчението по еднодневните договори да е чрез промени в информационната система за дистанционно попълване и други електронни услуги, които да минимизират бюрокрацията.

"Преди еднодневните договори много от земеделските производители се оказа, че не знаят, че тези работници трябва да са осигурени, застраховани и т. н.", каза още социалният министър. Той изтъкна още, че без еднодневни договори, работодателите в сектора на земеделието ще трябва да сключват дългосрочни. Така че алтернативата е да се прилага по-сложна процедура, която ще утежни ситуацията на производителите, мотивира се Калфин.

Има слабости в разгласяването на договорите, създава се известна бюрокрация, съгласи се министърът, но заяви, че се прави обстоен анализ на механизма, така че в бъдеще да бъде изгладен. Анализът ще влезе и в комисията в Народното събрание, уточни министърът.

Парите за майките, отглеждащи деца до две години, не са достатъчни, но важно е да се подредят приоритетите в подпомагането от страна на държавата, отговори Калфин на друг депутатски въпрос. За него най-важното е първо да се подпомогнат работещите родители и тези на децата с увреждания.

Първи приоритет за социалния министър в подпомагането на майките на малки деца е гарантираният обхват на децата в детски градини. Калфин призова и за ранно обхващане на децата в детските градини с помощта на общината, която да поема таксите за градините.

Другият приоритет е да се увеличават средствата за деца с увреждания, защото има нужда от много по-добра грижа и подпомагане в това направление, посочи министърът.

Последни новини
Още от Начало