Объркващите данни за ръста на кредитирането в Китай

Коментар на Санджив Шах от Sun Global Investments

Гай Джонсън, Bloomberg: Информацията от тази сутрин за нивата на дълга обърка много хора извън Китай. Всъщност страната няма нужда от повече кредитиране, може и да оспориш това, тъй като вече си навлече достатъчно проблеми. Външният ѝ дълг е по-малък заради валутата и следователно може да емитира повече вътрешен дълг. Това ли е, което видяхме днес?

 

Санджив Шах, Sun Global Investments: Всъщност не. Имам предвид, че не съм изненадан. След като фондовата борса е толкова слаба, инвеститорите, които търсят къде да вложат парите си, ще заемат по-защитна позиция. Както спомена, Китай изобщо няма нужда от повече дълг. Между 2009 и 2014 китайската банкова система създаде повече активи, отколкото банковата система на целия ЕС. Така че, ако отпускаш кредити в такъв мащаб, това неминуемо са лоши кредити. Има много индустриални компании, компании за недвижима собственост, както и индивидуални инвеститори, които са заели големи суми. И ти спомена за маржин кол, който може би спря пазара днес. Хората финансираха борсови покупки по-рано, когато пазарът растеше, с дълг. Проблемът в Китай е двустранен – има прекалено много дълг и глобалната икономика се забавя. Така за китайския износ се появява насрещен вятър по отношение на продажбите и това е проблемът.

 

Гай Джонсън, Bloomberg: За да разберем Китай, трябва да сме наясно със стабилизацията и с това, което се случва на пазара. Разбираме ли развиващите се пазари като цяло?

 

Санджив Шах, Sun Global Investments: Смятам, че проблемът на Китай не може да се реши в краткосрочен план. Той изисква поне 6-7 години. Дългосрочните тенденции са за забавяне на икономиката, която е втората по големина в света. Тя не може да се разраства със същия мащаб, с какъвто през последните десетилетия. Имайки това предвид, влиянието върху други развиващи се пазари е неоспоримо. Така че, за да отговоря на въпроса, наистина е много, много трудно да си оптимист за развиващите се пазари, но хората могат да са малко по-селективни и да гледат на тези пазари, които не са свързани с Китай или които ще се облагодетелстват от ниските цени на петрола.

 

Гай Джонсън, Bloomberg: Предполагам страните, които имат дълга история с вноса на петрол трябва да се облагодетелстват точно сега. Ако е така, това са може би Турция, Индия, обясни.

 

Санджив Шах, Sun Global Investments: Турция очевидно има своята специфична география и политика, а Индия очевидно печели от по-ниските цени на петрола. Тя внася 70% от петрола си. Но ясно е, че в краткосрочен план очакванията движат тези пазари. Индийският пазар е с 5 % спад тази година, но в някаква степен, когато той се стабилизира, цените го подкрепят, а обемите на търговия се увеличат, ще погледнем към Индия по-близо с намерението да купуваме в някакъв момент.

 

Гай Джонсън, Bloomberg: Благодаря ти много, че ни разясни всичко това.  

Чуйте видеото тук:

 

Последни новини
Още от Начало