Вучев: Приватизацията на БФБ ще даде тласък на пазара

Tенденцията на обратните изкупувания при българските дружества ще се ускорява, смята анализаторът

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Нещото, което може да даде тласък на българския фондов пазар е приватизацията на БФБ-София. Това заяви в предаването Investbook по Bloomberg TV Bulgaria Димитър Вучев, главен редактор на сайта bloombergtv.bg. Коментарът му беше част от новата рубрика на предаването с водещ Дориана Ранкова, в която всеки петък ще анализира представянето на българския пазар.

„Видяхме какво се случи в Румъния след приватизацията на борсата. Капитализацията на пазара вече е в пъти по-голяма от тези у нас. Факт е, че там интересът на инвеститорите е значително по-голям. Пример е, че индексите на БФБ се движат по някакви свои правила, без да следват глобалните тенденция. Борсата в Румъния следва тези тенденции, които виждаме в Западна Европа и можем да кажем, че тя е с единия крак там, докато ние все още сме на опашката“, коментира Вучев.

По думите му тенденцията за засилване на обратните изкупувания в страната ще се ускорява, тъй като компаниите нямат интерес да държат средства в кеш предвид рекордно ниските лихви на банките в България и чужбина. Освен това много от дружествата, като „Трейс“ и „Монбат“, подобряват финансовите си резултати, което им позволява да са по-оптимистично настроени за бъдещето.

Повече от разговора на Дориана Ранкова с Димитър Вучев може да видите във видеото:

 

Последни новини
Още от Начало