Стоянова: Реакцията срещу данък уикенд не е нормална

Промени в данъчната система няма да има, коментира председателят на Комисията по бюджет и финанси

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

С началото на новата парламентарна сесия се очаква да бъдат проведени разговори за уточняване на механизма, по който данък уикенд действа. Това каза пред БНТ Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание.

Промените в Закона за ДДС, които предвиждат собствениците на фирми да декларират коя част от закупените активи ползват извън работно време, предизвикаха многобройни критики. Стоянова коментира, че“ данък уикенд съществува откакто имаме ДДС. Сега се заговори за него заради няколко текста, които дават възможност този данък да се плаща“. 

„Реакцията срещу него не е нормална. Не може ние като граждани да си купим автомобил с ДДС, а ако сме фирма – да го купим и зареждаме с бензин по-евтино, а  същевременно да го ползваме за лични нужди“, защити промените тя. По думите й ефективността при събирането на данъка ще дойде от доброволното спазване на закона.

За първи път бизнесът ще декларира коя част от активите ползва за лично потребление. Трябваше да има механизъм, който да бъде по-прост и лесен за двете страни – данъчни и бизнеса, но предложените от финансовото министерство текстове отпаднаха, коментира тя. Сега пак се налага депутатите да обсъждат как да се улесни механизмът.

Тя подчерта, че промени в данъчната система няма да има.

По повод заявеното желание от премиера Бойко Борисов през 2016 България да постигне 4,5% икономически растеж Менда Стоянова каза, че това е възможно.

„Не знам дали ще се случи, може да е повече, може да е по-малко, но ние имаме реално основание за това“, заяви тя и посочи като аргументи ръста на БВП и отчетените от управляващите за 2015 2,8 млрд. лв. повече приходи, които дошли от повече събрани косвени данъци и преизпълнение на акциза. Според Стоянова в година на понижени цени на петрола това е удар в сивия сектор.

Инфраструктурните проекти също дават основание за развитие на икономиката. В никакъв случай не трябва да разчитаме само на еврофондовете, те са солидна база за развитие, коментира председателят на бюджетната комисия.

Менда Стоянова припомни, че в българските банки има много спестени пари заради опасенията на бизнеса да тегли кредити. Предвидимостта по думите й може да стимулира компаниите да извадят парите от банките да започнат проекти за разширение на производството. Има инвеститорски интерес и 2016 ще го покаже, прогнозира тя. 

За предложения от здравния министър данък „вредни храни“ тя смята, че стимулите са с по-голям ефект от наказанията, пише Investor.bg.

И препоръча министерствата на здравеопазването, на образованието, на социалната политика да се заемат с разяснителни кампании за децата от най-ранна възраст, а не да се търси ефект през един такъв данък.

За записания в Бюджет 2016 таван на дълга от 5,3 млрд. лв. депутатът припомни, че средствата ще покрият рефинансиране на стари дългове, както и предвидения дефицит.

Последни новини
Още от Начало