Германия предлага по-строги правила за бежанците

Само през 2015 в страната пристигнаха над 1,1 млн. бежанци

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германският канцлер Ангела Меркел предлага затягане на закона за депортиране на бежанци, извършили престъпление в Германия, съобщава ВВС. Мярката е в отговор на инцидентите в новогодишната нощ в Кьолн, когато стотици жени станаха жертва на насилие от страна на търсещи убежище в страната.

Случката постави под съмнение и водената от Германия политика на отворени врати спрямо бежанците. Самият канцлер е поставена под силен натиск от опозицията и вътре в редиците на собствената си партия.

Затова и след заседание на Христиандемократите в Майнц Меркел излезе с предложението за затягане на правилата, пише Investor.bg.

Според сегашното законодателство търсещите убежище могат да бъдат депортирани единствено, ако бъдат осъдени на поне три години затвор и то ако бъде доказано, че няма опасност за живота им в техните държави по произход.

Сега обаче право на убежище ще бъде отказвано дори и на тези бежанци, които са получили условна присъда или пробация, пише The Local. Според изданието управляващите дори ще предложат и бежанци, които са лежали в германски затвор, също да бъдат депортирани. Предложението трябва да бъде одобрено от Бундестага. 

"Когато има извършено престъпление и хората сами са се поставили отвъд закона... трябва да има последствия", коментира германският канцлер пред журналисти след срещата със съпартийците си в Майнц.

Според нея новите правила ще са от полза не само за германците, но и за самите бежанци, търсещи убежище в Германия, допълва новинарският канал France 24. Според медията Меркел е поставена пред трудната ситуация да намери баланса, защото канцлерът не се отказва от политиката си спрямо мигрантите, но натискът срещу нея се засилва всеки изминал ден. 

През 2015 над 1,1 млн. бежанци пристигнаха в Германия в търсене на по-добър живот.

Последни новини
Още от Начало